Puolueiden yksimielisyys sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissopimuksessa on niin pyhä, että se estää järkevämpien ratkaisujen tekemisen, kirjoittaa vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara blogissaan.

Soininvaaran mukaan kukaan ei ole kyennyt kertomaan, mihin sote-alueita (joita Soininvaara kutsuu miljoonapiireiksi) enää tarvitaan, kun itse toiminta siirrettiin kunnilta maakuntatasolle.

– Ne tulivat alun perin mukaan siksi, ettei ratkaisu näyttäisi keskustan maakuntamallilta. Miljoonapiiri ohjaa vastuullaan olevia 3-5 maakuntaa ostamalla näiltä palvelut. Siinä se ei käytä kovin merkittävää valtaa, koska laki sanoo, mistä ne on ostettava, Soininvaara kirjoittaa.

– Kun varsinaisen toiminnan osalta päädyttiin monen vaiheen jälkeen maakuntamalliin, eikö voitaisi toteuttaa se sellaisenaan ja jättää turhat miljoonapiirit pois? Tätä on moni asiantuntija esittänyt. Monet sote-lakia valmistelleet virkamiehet tuntuvat olevan turhautuneita, jopa epätoivoisia, ja toivovan hartaasti, että eduskunta muuttaisi esitystä järkevämmäksi.

Soininvaaran mukaan kiista yksityisten palvelujen roolista nousi tärkeämmäksi kuin toimivan mallin luominen.

Palvelujen integraation sijaan mennään Soininvaaran mukaan päinvastaiseen suuntaan, kun sote-palvelut siirtyvät sote-alueelle ja tuotantoalueelle mutta mm. ennalta ehkäisevä työ ja oppilashuolto jäävät kunnan vastuulle.

Soininvaaran mukaan enemmistö kansanedustajista pitää maakuntamallia paljon parempana kuin hallituksen esittämä malli.

– Moni kuitenkin sanoo, ettei siitä tule mitään, koska alkuperäisen sopimuksen tehneillä on niin isot natsat, ettei heidän varpailleen voi hyppiä. Huono selitys.

Osmo Soininvaaran blogi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*