STM:n laitosten keskinäistä synergiaa halutaan selvittää. (Kuva: Ville Miettinen)

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut Osmo Soininvaaran selvittämään hallinnonalansa laitosten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Työterveyslaitoksen, Valviran ja Fimean mahdollisuuksia tukea sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamista. Toimeksianto on ajalle 2.9.–31.12.2016.

Selvityshenkilön tehtävänä on selvittää laitosten mahdolliset päällekkäiset tehtävät tai tehtävät, joita uudelleen järjestelemällä ja suuntaamalla on saavutettavissa tavoiteltavia synergiaetuja.

– Hallitusohjelman lähtökohta, että aluehallinto uusittu, kuntahallinnon tilanne muuttuu, maakuntahallinto tulee ja keskushallintoa uudistetaan. Kun kaikki liikkuu ja tulee uusia velvoitteita, konsernin täytyy katsoa läpi, onko päällekkäisiä tehtäviä, miten voisi tukea uudistuksia, ylijohtaja Raimo Ikonen STM:stä kertoo.

Valtion laitokset ovat viime aikoina saaneet osansa erilaisista tehostamistoimista, kuten irtisanomisista ja tehtävien tarkistamisesta. Esimeriksi THL:stä lähti tuoreimpien yt-neuvottelujen seurauksena keväällä parisataa työntekijää, joista 94 irtisanottiin. Työterveyslaitos puolestaan irtisanoi sata työntekijää viime vuoden lopussa. Taustalla on valtion vähentynyt tuki.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Ikosen mukaan aiemmat toimet ovat olleet pieniä, ja nyt katsotaan kokonaisuuksia. Soininvaara voi myös arvioida laitosten kokotarvetta.

– Selvityshenkilön toimeksiantoon kuuluu myös tarkastella ja esittää tarvittavia pitkän aikavälin muutoksia laitosten tehtäviin, työnjakoon ja kumppanuuksiin muiden toimijoiden kanssa, STM:n tiedotteessa sanotaan.

– Yhteistyö innovaatio-tutkimuspolitiikan alueella on tärkeää. Siellä on uudenalainen ote käydä lävitse, miten mahdollistetaan tuotteistaminen ja yhteistyö yritysten ja yliopistojen kanssa, Ikonen kertoo.

STM:n mukaan sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpano edellyttää kaikilta toimijoilta uudistumiskykyä. Selvityshenkilöltä kaivataan näkemystä laitosten uusista, kansallisesti linjattavista tehtävistä ja niihin liittyvästä ohjausjärjestelmästä, esimerkiksi tehtävät ja vastuut isojen sote-tietovarantojen ylläpidossa ja hyödyntämisessä, menetelmien arvioinnissa sekä tutkimuksen ja kehittämisen rakenteissa.

Työssä tulee ottaa huomioon aikaisemmat selvitykset ja kokemukset, joita on saatu STM:n hallinnonalan asiantuntijalaitosten tehtävien ja työnjaon uudistamisesta, sekä laitosten kotimaisten ja kansainvälisten arviointien suositukset ja toimenpide-ehdotukset.

Soininvaara on Helsingin kaupunginvaltuutettu ja hän on toiminut vihreiden kansanedustajana 1987–1991, 1995–2007 ja 2011–15 sekä peruspalveluministerinä 2000–2002.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*