Sote-uudistus muuttaa toteutuessaan merkittävällä tavalla suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiskuvioita. Kuvituskuva: Pekka Moliis

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on askeleen lähempänä toteutumista. Sosiaali- ja terveysvaliokunta tiedotti tiistaina puoltavansa 21 hyvinvointialueen ja viiden yhteistyöalueen perustamista.

Sote-uudistus on siirtämässä sote-palvelut kunnilta ja kuntayhtymiltä maakunnille, joita uudistuksessa kutsutaan hyvinvointialueiksi.

Valiokunnan mietinnössä on otettu huomioon uudistuksen aikataulun kireyteen liittyvät huolet, puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) vastasi tiedotustilaisuudessa.

Kuntienkin kautta esiin noussut huoli uudistuksen aikataulun kireydestä on tiedossa, hän huomauttaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Valiokunta yhtyy tähän huoleen, mikä on noussut esiin valiokuntakuulemisissa.

– Kun uudistuksen täytäntöönpanon eli palveluiden järjestämisen siirtämisen on tarkoitus tapahtua vuoden 2023 alussa, niin tässä on kireä aikataulu.

– Huoli on aiheellinen, mutta olemme myös asiantuntijakuulemisten perusteella tulleet siihen lopputulokseen, että meillä on kaikki mahdollisuudet toteuttaa uudistus aikataulussaan.

Kunnilla erilaisia lähtökohtia uudistuksen aikatauluun

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) arvioi tiedotustilaisuudessa, että alueet ovat eri asemissa suhteessa uudistuksen aikatauluun Suomessa.

– Osalla on jo paremmat lähtökohdat, jos kuntayhtymä on jo sillä alueella. Ja sitten osalla alueista ja Uudellamaalla, tulee olemaan haasteellisempaa esimerkiksi tietojärjestelmiin liittyvien tekijöiden osalta.

Eduskunta käsittelee esitystä jo huomenna

Eduskunta aloittaa sote-uudistuksen sisältävän hallituksen lakiesityksen käsittelyn huomenna keskiviikkona (16.6.) ja ensi viikolla eduskunnan täysistunto lopullisesti päättää valiokunnan mietinnön pohjalta, hyväksytäänkö sote-uudistus.

Lisäksi valiokunnan puheenjohtaja muistutti, että esitykseen liittyvät lait on tarkoitettu astuvan voimaan siten, että osa olisi voimassa 1.7.2021.

– Ja osa laista tulisi voimaan ensimmäisenä päivänä maaliskuuta 2022, uusien aluevaltuustojen aloittaessa toimintonsa.

Loputkin osat laista olisivat voimassa 1.1.2023, Lohi jatkoi.

Erilaisia näkemyksiä riittää

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön valmistelu vaati paljon äänestyksiä ja niihin osallistuneiden valiokunnan jäsenien välillä on edelleen runsaasti näkemyseroja uudistukseen liittyen. Mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta.

Valiokunnan jäsenillä oli toisistaan poikkeavia näkemyksiä uudistuksesta myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan tiedotustilaisuudessa.

Enemmistön valtuuttamana uudistus etenee nyt kuitenkin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön jälkeen eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Valiokunnan tiistaina julkistetussa mietinnössä painotetaan, että rakenteellinen ja hallinnollinen uudistus ei yksin ratkaise kaikkia sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen kytkeytyviä uudistamistarpeita.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*