Hallituksen uuden soten valinnanvapausmallin linjaukset esiteltäneen vielä tänään. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallituksen uusi linjaus sote-palvelujen valinnanvapaudesta on valmistunut ja julkistetaan kokonaisuudesaan näillä näkymin torstaina. Tänään on kerrrottu uudistuksen pääasiallinen sisältö.

Uusi linjaus piti tehdä, koska perustuslakivaliokunta ei hyväksynyt hallituksen aiempaa esitystä.

Hallituksessa syntynyttä uutta ratkaisua on helpottanut se, sosiaalipalveluja yksityisiin sote-keskuksiin eivät erityisemmin halunneet enempää alan yksityiset toimijat kuin kokoomuskaan. Päämäärä on ja on ollut terveyspalvelujen saattaminen valinnanvapauden piiriin, eikä sitä haluta riskeerata tarrautumalla sosiaalipalvelujen valinnanvapauteen.

Oleellisempaa uudessa esityksessä on se, miten terveyspalvelujen valinnanvapaus uudessa mallissa käytännössä toteutuu.

Yksi suuri keskustelunaihe aiemmassa mallissa oli se, mitä tehdään niille kuntalaisille, jotka eivät itse ilmoittaudu minkään sote-keskuksen asiakkaiksi. Hallituksen kaatuneessa esityksessä heidät kirjattiin maantieteellisesti lähimmän sote-keskuksen asiakkaiksi, mitä erityisesti tksityiset toimijat vaativat painokkaasti. Nyt toteutukseen on kuitenkin tulossa muutoksia perustuslakivaliokunnan evästysten mukaisesti. Julkisen sektorin rooli korostuu aiemmasta esityksestä.

Integraatiolle mopen osa

Viranomaisvaltaa käyttävä sosiaalitoimen osa edustaa henkilöstöltään ja liikevaihdoltaan marginaalista osaa koko sote-kokonaisuudessa.

Sosiaalipalvelut ovat kuitenkin saaneet suuren roolin keskustelussa sen jälkeen kun perustuslakivaliokunta tyrmäsi hallituksen alkuperäisen esityksen. Osin se johtuu siitä, että koko uudistuksen yksi peruslähtökohta oli juuri sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio, joka on nyt jäämässä minimaaliseksi.

Sen sijaan asumis- ja muiden vastaavien palvelujen tuottamiseen liittyy suurimittainen liiketoiminta. Se taas on jo nykyisinkin suurelta osin yksityisen ja kolmannen sektorin hoidossa, eikä niiden toimintaedellytykset uudistuksen myötä ainakaan heikkene.

Hallituksen linjauksesta ei ole vielä virkamiesten muotoilemaa konkreettista lakitekstiä. Sote-uudistuksen aikana on useamman kerran aikaisemminkin todettu, että hallitus on päässyt linjauksista yksimielisyyteen, mutta silti on oltu vielä kaukana valmiista esityksestä.

Edit: päivitetty alkukappaleessa tieto esityksen julkistamisajankohtadasta klo 15.22.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä