kuva: Sosteri
Sosteri ja Coxa ovat tehneet aiesopimuksen tekonivelkirurgiasta Savonlinnassa. Kuvassa Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro (vas.) ja Coxan toimitusjohtaja Tarmo Martikainen.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri ja tekonivelleikkauksiin erikoistunut Coxa selvittävät tekonivelkirurgian yhteistyötä Savonlinnassa.

Sosterin tarkoituksena on yhteistyön avulla turvata erikoissairaanhoitoa ja päivystystä Savonlinnan keskussairaalassa. Tekonivelkirurgiaa tarjottaisiin koko Itä-Suomen alueelle. Sosterin hallitus hyväksyi asiaa koskevan aiesopimuksen torstaina.

– Päivystyspalvelut täällä ovat välttämättömät, jotta alueen asukkaat saavat tasaveroiset ja oikea-aikaiset palvelut, Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro sanoo.

Sosteri katsoo, että Savonlinnan keskussairaalan sijainti vesistöjen keskellä on erityinen. Sairaalaa ympäröivät vesi ja saaristo, ja matkat muihin päivystäviin sairaaloihin ovat pitkät, 110–160 kilometriä.

Mainos



– Syntynyt yhteistyö on jopa valtakunnallisesti aivan uudenlainen avaus, joka toteutuessaan säilyttää sairaalatoiminnan pitkälle tulevaisuuteen ja vahvistaa alueen elinvoimaa, Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen sanoo.

Sosterin ratkaisun taustalla on Sosterin ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten karille menneet neuvottelut leikkausten työnjaosta maakunnassa. Essoten hallitus linjasi kesäkuussa, että tekonivel-, selkä- tai rintarauhaskirurgisia toimenpiteitä ei siirretä Mikkelin keskussairaalasta muihin sairaaloihin.

Coxan kaikki omistajat ovat kuntia tai kuntayhtymiä. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri omistaa Coxasta 62 prosenttia ja Tampereen kaupunki noin 20 prosenttia. Omistajiin lukeutuvat myös Mänttä-Vilppulan, Sastamalan ja Valkeakosken kaupungit sekä Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Vaasan sairaanhoitopiirit.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*