kuva: Sosteri
Savonlinnan keskussairaalassa on ympärivuorokautinen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystys sekä eri erikoisalojen poliklinikat ja vuodeosastot.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän eli Sosterin hallitus päätti tiistaina, että päätös erikoissairaanhoidon ulkoistamisesta tai yhtiöittämisestä viedään vielä yhtymävaltuuston käsittelyyn. Sosterin hallitus teki tammikuussa periaatepäätöksen erikoissairaanhoidon ulkoistuksesta.

– Erikoissairaanhoidon ulkoistaminen tai yhtiöittäminen on laaja kokonaisuus. On hyvä, että ylimmän päättävän elimen eli valtuuston mandaatilla varmistetaan järjestelylle vankka selkänoja. Hallituksella on toimivalta varsinaisen järjestelyn eli ulkoistuksen tai yhtiöittämisen tavan valitsemisessa sekä tulevassa kilpailutuksessa, Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen, kesk., sanoo.

Valtuusto käsittelee asiaa 7. maaliskuuta. Sosterissa on tavoitteena, että erikoissairaanhoidon kilpailutus toteutuu kevään aikana. Järjestelyn taustalla ovat valtakunnallinen keskittämis- ja päivystysasetus sekä maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelut, jotka uhkaavat Savonlinnan keskussairaalan asemaa. Sosterissa on laskettu, että erikoisairaanhoidon loppuminen tarkoittaisi suoraan noin 500 työpaikan katoamista Savonlinnasta.

– Maakunta- ja sote-uudistuksen kääntyminen suuntaan tai toiseen ei välttämättä vaikuta Sosterin päätöksiin, sillä tavoittelemme ratkaisumallia erityisesti keskittämisasetuksen ehtojen täyttämiseen. Näemme, että pienen keskussairaalan elinvoimaa voidaan vahvistaa siten, että mukana on sekä julkista että yksityistä toimintaa.

– Sinänsä mielestäni olisi parempi, jos maakunta- ja soteuudistus ei toteutuisi nyt eduskunnassa olevassa muodossaan, sillä uudistuksen toimeenpano toisi äärettömän suuria vaikeuksia eri puolille maata. On riski, että perustuslailla taatut yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut eivät toteutuisi kaikkialla. Asiassa olisi pitänyt edetä parlamentaarisesti ja puitelain kautta, jolloin olisi saatu lakisääteinen pohja valmistelulle, keskustan kansanedustajana 1999–2007 ja Kuntaliiton hallituksen puheenjohtajana 2003–2009 toiminut Nousiainen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hienoa, että löytyy vielä suoraselkäisiä keskustalaisia, jotka ajattelevat asiaa asiakkaiden ja kuntalaisten näkökulmasta.

    Keskustan Gallup-suosion suurin syy on siinä, että ei kuunnella kentän tuntoja sote-asiassa.

  2. Todella kannatan. Omavastuun saan heittää Syväriin. Nyt sen on nähty koko Suomessa. Attendon, Esperi Caren ja Mehiläisen vanhusten hoidon heikkoudesta ja hoitajien vähyydestä lankeaa laskut vanhuksille ja omaisille sekä KUNNILLE. Kysynkin kaikilta teiltä: Mikä on kansakunnan moraali? Hoito- ja hoivapalvelujen hankkimisessa ainoa,mikä ei pettänyt oli ahneus. Kuka tästä maksaa viulut ja kantaa vastuun? Valvontaa on riittävästi viidessä portaassa: Kunta, Avi, Valvira ja yritysen omavalvonta sekä OMAISET. Mikä mättää?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*