Kuva: SeppoHasvisto
Sote-yrityksistä 29 prosenttia kertoo, että niillä ei ole lainkaan kasvutavoitteita. Neljä prosenttia kertoo toimintansa loppuvan. tulevan vuoden aikana. 36 prosenttia pyrkii säiyttämään asemansa.

Sote-alan yritysten määrä on kasvanut, kertoo uusi sosiaali- ja terveysalan toimialaraportti. Myös yritysten henkilöstömäärä on kasvanut. Yritysten tilanteet kuitenkin vaihtelevat ja erityisesti alan pk-yritysten mahdollisuuksiin osallistua markkinoille halutaan kiinnittää huomiota.

Alan pk-yritykset ovat toimialan suhdannebarometrissa  odotuksissaan selvästi maltillisempia kuin yritykset keskimäärin.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialan yleiset suhdannenäkymät ovat koko maata ja vertailutoimialoja heikommat. Toimialan lähiajan suhdanneodotukset ovat laskeneet kevään tasosta. Suhdanteiden paranemista ennakoi alalla nyt selvästi harvempi ja ennallaan pysymistä useampi kuin keväällä.

Sote-alan yrityksiä oli Suomessa viime vuonna 18 500, valtaosa terveyspalvelualan yrityksiä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Työvoimasta pulaa

Vuonna 2017 sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstömäärä alan yrityksissä oli yhteensä reilut 75 000. Henkilöstön määrä nousi edellisestä vuodesta lähes kuusi prosenttia.

Kasvun myötä työvoiman saatavuus alalla on vaikeutunut. Vuoteen 2016 verrattuna yhä useamman maakunnan alueella on koettu jopa paljon pulaa monista alan ammattilaisista.

– Koska työllisyysaste Suomessa on 72 prosentin luokkaa, korostuu tuottavuuden nostaminen keinona ylläpitää kattavat ja laadukkaat sote-palvelut, toteaa sosiaali- ja terveysalan toimialapäällikkö Terhi Tevameri Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Toimialan suhdannebarometrin mukaan suhdannenäkymät henkilökunnan määrän osalta jäävät hieman heikommiksi kuin keväällä 2018. Toimialan vastaajista 13 prosenttia arvioi henkilökunnan määrän kasvavan seuraavan vuoden kuluttua. Henkilökunnan määrän pienenemistä ennakoi viisi prosenttia. Saldoluku on nyt +8, kun se kevään otoksessa oli +11. Työllistämisodotukset ovat toimialalla heikommat kuin koko maassa ja vertailutoimialoilla.

Epävarmuus häiritsee

Sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialalla toimintaympäristöä muokkaavat samanaikaisesti sekä kansallinen sote-uudistus että kansainväliset muutostrendit.

– Sote-uudistuksen pitkä valmistelu on aiheuttanut epävarmuutta alan yrityksissä. Tulevassa sote-mallissa tulisikin edistää markkinoiden toimivuutta ja monituottajuuden syntymistä myös alueellisesti, Tevameri toteaa.

– Innovaatioille on luotava otollinen ympäristö, johon maakunta voi omilla toimillaan vaikuttaa. Palveluiden kehittämiseksi julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kumppanuuksia ja vuoropuhelua on tarpeen vahvistaa. Samalla teknologian mahdollisuuksia kannattaa määrätietoisesti hyödyntää: esimerkiksi tekoäly ja robotit voivat tukea alan ammattilaisten työtä. Lisäksi etäseurannan ja itsemonitoroinnin uudet sovellukset tehostavat prosesseja, toimialapäällikkö Tevameri sanoo.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*