Kuva: Ville Miettinen
Asiakkaitten vaikutusmahdollisuuksia sote-palveluissa yritetään lisätä muun muassa hyödyntämällä kokemusasiantuntemusta.

Viidessä maakunnassa on kehitelty uusia toimintamalleja osallisuuden ja vuorovaikutuksen lisäämiseksi sote-palveluissa. Kokemusasiantuntemus hyödynnetään muun muassa digitalisaation avulla.

Maakunnissa kehitettyjen kokeilujen pohjalta palvelujen järjestäjille on tarjolla keinoja tehdä asiakkaista tasavertaisia kumppaneita sosiaali- ja terveyspalveluiden suunnittelussa, kehittämisessä, tuottamisessa ja arvioinnissa.

Hankkeen yhteydessä tuotettu toimintamalli on julkaistu alueuudistus.fi-sivustolla. Aineistosta toivotaan olevan hyötyä maakunnille, kun niissä suunnitellaan sote-palveluiden toteuttamista ja asiakkaiden osallistumistapoja. Työ on osa hallituksen Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihanketta.

Aineistossa kuvataan asiakkaiden osallistumisen kokonaisuutta ja tarvittavia edellytyksiä osallistumisten toteuttamiseksi.

Toimintamallin sivulle päivitetään lisää esimerkkejä hyvistä kokemuksista.

Asiakkaiden osallisuutta voidaan kehittää kaikille avoimessa Innokylän ideoinnin verkkoympäristössä.

Digitaalisessa vuorovaikutuksessa haasteita

Kokeilut vaihtelivat maakunnallisen toimintamallin laatimisesta erilaisiin pienimuotoisiin kokeiluihin.

– Maakunnat lähtivät hyvin mukaan ideoimaan parempia asiakkaiden osallistumisen tapoja. Niin johtajat kuin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisetkin innostuivat asiakasosallisuudesta. Monessa paikassa lähdettiin muuttamaan toimintakulttuuria paremmin osallistumista tukevaksi, kertoo hankkeen projektipäällikkö Juha Luomala sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hankkeen avulla selvennettiin kokemusasiantuntijoiden ja kehittäjäasiakkaiden rooleja sekä kuvattiin käsitteistöä.

– Asiakasosallisuutta edistävän toimintakulttuurin eteenpäin viemiseksi tarvitaan vielä paljon yhteistä työtä valtakunnallisesti ja maakunnallisesti. Esimerkiksi digitaalisen vuorovaikutusalustan rakentaminen osoittautui haasteelliseksi, Luomala toteaa.

Kokeilussa olivat mukana Lapin, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen sekä Etelä-Karjalan alueet. Kokeilu kesti vuoden.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä