Kuntamarkkinoiden puoluejohtajien paneelissa herätti runsaasti keskustelua muun muassa sote-uudistuksen toteuttamismalli ja erityisesti vastakkainasettelu yksityinen–julkinen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki painotti demokraattisuuden säilyttämisen tärkeyttä ja oli huolissaan siitä, että suurten yksityisten tuottajien kautta verot saattavat vuotaa ulkomaille.

– Tehdään vahva tuottamisen runko, pelastetaan palvelut siten. Kun julkinen on tarpeeksi vahva, julkinen pystyy myös ostamaan ja olemaan hyvä ostaja. En haluaisi syyllistää kaikkia yrittäjiä. Tänne sopii myös paljon yrittäjiä, jotka maksavat veronsa Suomeen, arvioi keskustan Juha Sipilä.

Sipilä kehotti kuntapäättäjiä suhtautumaan ”myötäotteella” sote-uudistukseen.

– Kaikki kahdeksan puoluetta ovat päättäneet, että mennään tällä tiellä. Ei kannata keskittyä siihen, että tämä huono, vaan siihen miten tästä tehdään yhdessä hyvä.

Samoilla linjoilla oli perussuomalaisten Hanna Mäntylä, joka korvasi työmatkalla olleen Timo Soinin.

– Sote-uudistus ja sote-rahoituksen uudistus ovat välttämättömiä ja sosiaaliturvankin uudistus jollain tavalla tulevaisuudessa – on pakko olla rohkeutta lähteä tekemään niitä.

– Kuten Juha Sipilä sanoi, uudistus on saatu hyvin eteenpäin parlamentaarisella yhteistyöllä. Näen, että kun me olemme saaneet tätä yhteistyöllä eteenpäin, myös kunnat voivat tehdä yhteistyötä, Mäntylä sanoi.

Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb painotti, että kyse ei ole joko julkisen tai yksityisen monopolisoinnista.

– Perusongelma on, että on veivattu monta vuotta ja on syntynyt aikamoinen laatikkoleikki. Nyt on selkeä viiden alueen malli, josta ohjataan ja tuottajat, jotka tuottavat.

– Keskiössä on palvelun laatu ja se, mitä palveluja ihminen saa.

”Keskustelussa ei nähdä
kokonaisuuksia”

Valtiovarainiminsteri Antti Rinnettä, sd., ärsyttää se, että sote-uudistuksesta keskusteltaessa älähdetään heti, kun muutos osuu omalle alueelle.

– Pitäisi kyetä arvioimaan uudelta pohjalta kokonaisuuksia siitä lähtökohdasta, että palvelu paranee. Yhteisiä asioita hoidetaan niin, että tavallinen ihminen hyötyy.

– Olen kiertänyt 20 kuntaa kolmen kuukauden aikana. Kuulen aina missä on paras koulu ja toimivin sairaala.

– Meillä ovat rakenteet jämähtäneet. Rakenteellisia muutoksia on pakko tehdä puhumattakaan palveluiden taustalla olevista tarpeista ihan ihmisten lähtökohdista. Asioita ei pidä miettiä siitä lähtien, että mitä juuri omalle palvelulle käy, Rinne sanoi.

Mäntylää ihmetytti, miksi varhaiseen puuttumiseen ei ole pantu huomiota enemmän sote-uudistusta mietittäessä.

Vihreiden Ville Niinistö korosti, että juuri varhainen puuttuminen on alue, jossa kunnat voivat vaikuttaa ennalta ehkäiseväsi.

– Ennalta ehkäisy ja varhainen puuttuminen liittyvät oleellisesti kuntien toimintaan; miten koulut tukevat liikuntaa tai luontoon menemistä, Niinistö sanoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*