Kuva: Liisa Takala
Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ilmeisesti pysty etenemään hallituksen toivomassa aikataulussa.

Maakunta- ja sote-uudistus viivästyy jälleen. Hallitus oli asettanut tavoitteeksi aikataulun, jonka mukaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta olisi saanut valmiiksi mietintöversionsa perustuslakivaliokuntaa varten. Perustuslakivaliokunnan on määrä käydä läpi mietintöluonnos. Edellisellä kierroksella perustuslakivaliokunta näki runsaasti korjattavaa hallituksen esityksessä. Hallitus teki muutoksia esitykseensä ja sote-valiokunta käsittelee niitä.

Nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru, sd., on eduskunnassa ilmoittanut, että aikataulu ei toteudu. Helsingin Sanomien mukaan Kiuru on todennut, että käsitys on valiokunnan yksimielinen.

Tietoa tarvittavasta lisäajasta ei ole käytettävissä. Muutaman päivän lisäaika on tuskin kohtalokas. Valiokunta on urakoinut pakettia tällä viikkolla useissa kokouksissa, ja ohjelmassa on torstaille kaksi kokousta ja perjantaille yksi kokous sekä yksi kokousvaraus.

Eduskunnassa on herättänyt sekä kummastusta että närkästystä se, että hallituksen taholta on toistuvasti annettu eduskunnalle ohjeita sen työn aikatauluille. Kritiikkiin on vastattu, että tarkoitus ei ole kävellä eduskunnan yli.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Uudenmaan sote-uudistuksen muutosjohtaja Timo Aronkydön mukaan maakunnan uudistuksen valmistelu on edennyt suunnitellusti.

Tiukka aikataulu

Hallituksen viimeksi määrittelemän aikataulun mukaan sote-valiokunnan työn tämän vaiheen pitäisi valmistua tällä viikolla. Perustuslakivaliokunnalta hallitus odotti lausuntoa niin, että asia palaisi sote-valiokuntaan 26.10.

Sote-valiokunnan lopullinen mietintö eduskunnalle valmistuisi hallituksen näkemyksen mukaan 16.11. mennessä. 27.11. eduskunnassa olisi lakien ensimmäinen käsittely, jolloin päätetään lakien sisällöstä. Toinen käsittely olisi vuorossa 30.11. Siinä lait voidaan vain koko hyväksyä tai hylätä. Käsittelyjen aikaväli olisi myös hyvin tiukka, sillä sisällöstä keskustelu ja päättäminen vienee hyvän aikaa, ja toinen käsittely voi olla aikaisintaan kolmen päivän kuluttua sisältökäsittelyn jälkeen.

Hallituksen aikataulun mukaan prosidentti vahvistaisi lait 22.12. Maakuntavaalit on suunniteltu järjestettäväksi 25.5. samalla kun pidetään eurovaalit.

Keskusta huolestuneempi

Maakunta- ja sote-uudistuksen aikataulu oli yksi kysymys, jota keskustan eduskuntaryhmä käsitteli tiistaina kun se käsitteli hallitusyhteistyön sujumista erityisesti kokoomuksen kanssa. Joidenkin tietojen mukaan keskustan ryhmässä on herännyt epäilyjä, että sille on annettu liian ruusuinen kuva asian etenemisestä. On myös kuultu arvioita, joiden mukaan ei ole oleellista, järjestetäänkö maakuntavaalit toukokuussa vai seuraavana syksynä.

Julkisuudessa kokoomuslaisten huolta paketin etenemisestä ei juuri ole viime aikoina näkynyt. Keskusta sen sijaan on pitänyt esillä sekä huoltaan uudistuksen etenemisestä että kokoomuksen sitoutumisesta.

Vaikuttaa myös siltä, että kokoomus ei näe kovin paljon vaivaa vakuuttaakseen sitoutumistaan ainakaan julkisuudessa. Keskustalaisten huolesta päätellen vakuuttelua ei tapahdu kovasti myöskään kulisseissa.

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä, kesk., komppasi keskustalaista sote-valiokunnan jäsentä Hannakaisa Heikkistä ja painotti uudistuksen kylmäpäistä eteenpäin viemistä. (Ylhäällä.)
Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistuksen muutosjohtaja Marjukka Manninen toivoi tiukempaa pusertamista valiokuntatyöhön. (Alhaalla.)

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Pitäisikö varapuheenjohtajan astua kokouksen johtoon. Näyttää siltä, että Krista Kiurulta loppuu tieto/taito.
    Asiaa on käyty niin paljon läpi, että pitäisi päätöstä syntyä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*