Maakunnalle asettuu erittäin raskas taakka miettiä, kuinka sote-järjestelmällä päästään asetettuihin tavoitteisiin, Tarja Myllärinen sanoo. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntaliiton sote-yksikön johtaja Tarja Myllärinen nostaa yhdeksi soten valinnanvapauslakiin liittyväksi perustavanlaatuiseksi kysymykseksi sen, millaiseksi sote-keskuksen tuottajakorvaus muotoutuu.

– Tuottajakorvaus maksetaan sote-keskukselle asiakkaiden mukaan, eli periaatteessa jokainen meistä saa hintalapun jonka sote-keskus saa silloin kun kirjaudumme palvelun käyttäjäksi.

Korvauksen laskemista Myllärinen luonnehtii hyvin monimutkaiseksi.

– Sitä on valmisteltu niin että tietoa siitä on varsin vähän. Ainakaan valmistelussa sitä ei ole pystytty hyödyntämään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) laskee tietyin kriteerein korvauksen suuruutta.

– Siihen vaikuttavat henkilön ikä, sukupuoli, työllisyyteen liittyvät seikat, Myllärinen sanoo.

Maakunnalle jää valta mitoittaa tuottajalle maksettava korvaus ottaen huomioon painokertoimet.

Myllärisen mukaan THL:lle tullaan valtioneuvoston asetuksen turvin antamaan erittäin merkittävä rooli siinä, mitä ne maksut ovat.

– Jos siinä onnistutaan, uudistus saattaa onnistua laajemmassakin mittakaavassa. Jos siinä epäonnistutaan, niin seuraus voi olla ylihoito tai alihoito, Myllärinen sanoo.

– Jos rahan saa helpolla ohjaamalla asiakkaan esimerkiksi liikelaitokseen, niin houkutus on suuri.

Myllärisen mukaan korvauksen laskemiseen liittyvät asiat ovat vielä valinnanvapauden lakiluonnoksessa kesken, eikä niihin luultavasti saada selvyyttä ennen kuin laki on määrä hyväksyä.

– Eli maakunnalle asettuu erittäin raskas taakka miettiä, miten tästä järjestelmästä saataisiin sellainen, että sen avulla saavutetaan asetetut tavoitteet.

Kuntaliitto julkaisee myöhemmin keskiviikkona lausuntonsa hallituksen esitysluonnoksesta laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*