- Ratkaisu takaa työrauhan ja uskon, että se helpottaa henkilöstön satavuutta ja edeusauttaa hyvinointialueen valmistelu erikoissairaanhoidon osalta, Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo. Kuva: Sosteri

Eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi, kertoi tiistain tiedotustilaisuudessa, että Savonlinnan ja Kemin keskussairaaloiden turvaamiseksi esitetään hyväksyttäväksi erillistä lausumaa sote-lakien eduskuntakäsittelyn yhteydessä.

Lausuman mukaan eduskunta edellyttäisi, että lainsäädännöllä turvataan jatkossa Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden palvelut.

-Minulla on sellainen tieto, että sosiaali ja terveysministeriö käynnistää välittömästi lainsäädännön uudistamisen, jolla tullaan turvaamaan näiden sairaaloiden palvelut, Lohi sanoi tiedotustilaisuudessa, jossa valiokunta kertoi sote-lakipaketista kirjoittamastaan mietinnöstä ja soten viemisestä eduskuntaan.

Alun perin tarkoitus oli turvata sairaaloiden toiminta kymmeneksi vuodekisi. Uusi linjaus on otettu Savonlinnassa luonnollisesti riemulla vastaan.

Mainos– Yhteispäivystyssairaalan toimintojen turvaaminen ei olisi onnistunut pelkästään määräaikojen poistamisella, vaan se vaatii substanssilainsäädännön tarkistamisen, jonka ministeriö käynnistää nyt välittömästi, Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen sanoo tiedotteessa.

– Ratkaisulla tullaan turvaamaan yhteispäivystyssairaalan palvelut Savonlinnassa pysyvästi. Säännös on myöskin hyvinvointialuetta velvoittava, Sosterin vt. kuntayhtymäjohtaja Saara Tavi sanoo.

Kahden sairaalan mallin rahoitus jää auki

Sosterin johto kokoontui keskustelemaan asiasta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun, sd., kanssa välittömästi sosiaali- ja terveysvaliokunnan tiedotustilaisuuden jälkeen.

Savonlinna jää samaan Etelä-Savon hyvinvointialueeseen Mikkelin kanssa. Myös Mikkelillä on oma keskussairaala.

– Hyvinvointivointialueen kahden sairaalan mallin rahoitus jäi tässä informaatiotilaisuudessa vielä auki, ja siihen hallitus joutuu ottamaan kantaa viimeistään 2022 keväällä, Nousiainen kertoo.

Kaupunginjohtajakin iloitsi

Myös Savonlinnan kaupunginjohtaja oli iloitsi sote-valiokunnan linjauksesta.

– Viestimme on mennyt perille. Kiitoksia tästä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohelle ja valiokunnalle sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle sekä alueemme kansanedustajille, toteaa kaupunginjohtaja Janne Laine.

Savonlinna on naapuriensa Rantasalmen ja Sulkaman sekä ESSOTEn ja Meri-Lapin kuntien kanssa kiivaasti keskussairaaloiden ympärivuorokautinen yhteispäivystystoiminnan turvaamiseksi toistaiseksi voimassa olevana sekä velvoittavana hyvinvointialueille. Lisäksi vaadittiin kahden päivystyssairaalan turvaamista rahoituksessa.

Laineen mukaan on tärkeää, että lainsäädännössä varmistetaan myös Savonlinnan sairaalan ympärivuorokautisen päivystyksen jatkuminen, koska yhdenvertaisten palveluiden saatavuus ja saavutettavuus ovat olleet soteuudistuksen lähtökohtia.

– Olisi ollut uudistuksen perustavoitteiden vastaista, jos Savonlinnan sairaalan asemaa ei turvattaisi, koska tämä olisi heikentänyt asukkaidemme palveluita ja elinvoimaisuutta. Nyt tehty linjaus turvaa sairaalaamme ja antaa työrauhaa, sanoo Laine.

Uudistuksen valmisteluvaiheessa SAvonlinna pyrki kiivaasti innokkaasti Kuopion kanssa Pohjois-Savon hyvinvointialueeseen. Kuopio ei ajatukselle lämmennyt, eikä lämmennyt maan hallituskaan.

Savonlinnan sote-menot ovat Mikkeliin verrattuna selvästi kalliimmat väestöpohjaan suhteutettuna. Tätä rahoitetaan korkeammalla kuntaveroprosentilla.

Tästä syystä on keskeistä saada sotemenojen kustannustehokkuutta parannettua, Janne Laine sanoo.

– Toinen keskeinen asia on valmistella erikoissairaanhoidon toimiva työnjakomalli yhteistoiminnassa Mikkelin ja Kuopion kanssa. Mikkeli ja Savonlinna ostavat yhteensä yli 30 miljoonalla eurolla erikoissairaanhoidon palveluita KYS:stä. Tämä luo pohjaa sille, että Savonlinnan tulisi saada toimiva erikoissairaanhoidon työnjakomalli, turvata lääkäreiden saatavuus Savonlinnaan sekä toimivat hoitoketjut.

Juttua päivitetty klo 20.10: Muokattu otsikkoa, lisätty kaupunginjohtaja Janne Laineen kommentit.

Aiheesta aiemmin:

Etelä-Savo on soten miinakenttä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*