Kuntakohtaiset laskelmat pysyivät piilossa sosiaali- ja terveysministeriön sote-uudistuksen ajankohtaiskatsauksessa. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen kiisti epäilyn, että rahoituslaskelmien salailussa olisi kyse tahallisesta panttauksesta.

– Meidän tavoite on nimenomaan ollut, ettei laskelmia pantata. Kuntakohtaiset laskelmat tulevat julkisiksi huomenna samaan aikaan, kun lakiesitys annetaan valtioneuvoston käsittelyyn, Huovinen lupasi.

Peruspalveluministeri totesi puheenvuorossaan, että uudistus tietää muutoksia. Valtaosalla kunnista uudistuksen taloudellinen vaikutus jää alle 200 euroon per asukas. Kuntakohtaisia muutoksia tasoitetaan siirtymäajalla ja rajaamalla muutos enintään 400 euroon asukasta kohti vuodessa.

– Tässä on kyse isosta muutoksesta. Tämän tasoista muutosta on mahdotonta tehdä ilman, että mikään muuttuisi. Olemme parhaamme mukaan laskelmilla varmistamaan, ettei minkään kunnan asema muutu kohtuuttomaksi. Mutta samaan aikaan on meneillään myös muita muutoksia, kuten valtionosuusuudistus ja nämä muutokset vaikuttavat samoihin kuntiin, ministeri Huovinen muistutti.

Ministereille suunnatuissa kysymyksissä tuotiin esiin huoli järjestöjen ja yksityisten palvelutuottajien roolista tulevaisuudessa. Peruspalveluministeri huomautti, että palveluita on yhä edelleen mahdollisuus hankkia myös yksityisiltä toimijoilta, vaikka koko kenttää ei yksityiselle sektorille avattukaan.

– Tuottamisvastuulliset tahot voivat jatkossakin hankkia muualta palveluita. Siinä suhteessa en usko suuriin mullistuksiin. Nykyisen kaltaiset mahdollisuudet hankkia palveluita ulkopuoliselta taholta säilyvät. Emme ohjausryhmässä halunneet tehdä sellaista järjestelmää, jossa kansalaisten keskeiseen hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät palvelut joutuvat kilpailutuskierteeseen.

Tilaisuus jatkuu lounastauon jälkeen klo 12.30. Esityksiä ja keskusteluja pääsee seuraamaan tästä linkistä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ministerien on puhuttava totta. Onko näin?

    Peruspalveluministeri, sdp:n Susanna Huovinen on säätänyt lakiesitykseksi harkitusti jo kaksi soten järjestämislakiesitystä. Huovinen tietää erittäin hyvin, millainen on perustuslain mukainen sote-lainsäädäntö, vaikka teeskentelee tietämätöntä.

    Eduskunnassa vierailee sännöllisesti Suomen eturivin perustuslakiasiantuntijat. Huovinen kuvittelee, että kansa uskoo ministerien puheita.

    Kokoomus-sdp-johtoinen hallitus ja erityisesti vastuuministeri Susanna Huovinen on kiertänyt perustuslain 19 §:n ja 121 §:n mukaista, nykyisen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin mallia, koska kokoomus haluaa Etelä-Karjalan maakunnan laajuisen ”kunnan”.

    Ministerien on noudatettava lakia. Perustuslaki on laki.

    Mitä tehdään hallitukselle, joka on häikäilemätön ja vilpillisellä mielellä?

    Perustuslain 121 § tuntee:

    1) Kunnat.

    2) Maakunnat.

    Kysykää perustuslaki- ja valtiosäätöasiantuntijoilta.

    Älkää kysykö Stubbin (kok.) hallitukselta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä