Omaishoidossa on kysymys vanhusten ja vammaisten hoidosta. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta on kävellyt kaupungin sosiaali- ja terveysviraston yli ja pysäyttänyt toimet, joilla on käytännössä ainakin joissakin tapauksissa heikennetty omaishoitajien korvauksia. Virasto on joulukuussa uusinut tuen kriteerit, ja ne ovat herättäneet julkista kritiikkiä.

Uusien kriteerien on todettu heikentäneen tuen saajien asemaa. Virasto päätti kriteeristä joulukuussa eikä tuonut niitä lautakunnan käsittelyyn. Virasto on noudattanut niitä helmikuun alusta.

Lautakunta päätti yksimielisesti puheenjohtaja Maija Anttilan, sd., esityksestä kehottaa virtastoa selvittämään perusteellisesti uusien kriteerien vaikutuksia ja tuomaan selvityksen lautakuntaan. Lautakunta aikoo sitten päättää, miten omaishoitajien sopimuksia uudistetaan.

Samalla lautakunta ohjeisti viraston keskeyttämään uusien päätösten tekemisen alle 18-vuotiaille asiakkaille ja odottamaan, kunnes lautakunta on käsitellyt kartoituksen tulokset ja tehnyt johtopäätökset.

Lautakunta edellyttää viraston selvittävän asiaa tekemällä uusien ohjeiden mukaisia palvelutarveselvityksiä.

– Tällainen kartoitus tulee tehdä mahdollisimman nopeasti, jotta lautakunta voi sen pohjalta arvioida, miten uudistetut kriteerit vaikuttaisivat etenkin alle 18-vuotiaiden omaishoitosopimusten ehtoihin.

Uudet kriteerit liittyvät omaishoitoa koskevan lain uudistumiseen viime vuonna.

– Lain tavoitteena oli parantaa omaishoitajien asemaa ja lisätä omaishoidon määrää. Helsingissä on lakimuutoksen varjolla kuitenkin nyt toteutettu säästöjä, erityisesti alle 18-vuotiaiden lasten omaishoidossa. Tämä on väärä suunta, sanoo kaupunginhallituksen jäsen ja hallituksen varaedustaja lautakunnassa, Sanna Vesikansa, vihr.

Periaatetasolla omaishoitoa pidetään tärkeänä sekä siksi, että se mahdollistaa asumisen kotona että taloudellisista syitä. Se on yhteiskunnalle ylivoimaisesti halvin tapa huolehtia hoitoa tarvitsevista.

Viime vuonna voimaan tullut laki muun muassa toi omaishoitajille oikeudenkahteen vapaapäivään kuukaudessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä