Uutta SOTE-sopimusta sovelletaan kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevaan sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä työskentelevään henkilöstöön. (Kuva: Pekka Moliis)

Työmarkkinaosapuolet ovat päässeet sopuun Suomen suurimmasta alakohtaisesta työ- ja virkaehtosopimuksesta. Kevään 2020 työmarkkinakierroksella sovittiin kuntasektorille tulevasta uudesta sopimusalasta eli sosiaali- ja terveyden työ- ja virkaehtosopimuksesta. Nyt SOTE-sopimus on saatu maaliin neuvottelujen osalta ja se tulee voimaan 1.9.2021, kunhan sopijaosapuolet tuloksen vielä päättävissä elimissään hyväksyvät.

-Tänä aamuna kunta-alan pääsopijajärjestöjen neuvotteluissa saavutimme merkittävän neuvottelutuloksen kunta-alan sopimusjärjestelmän muuttamisesta. Tätä on neuvoteltu yhdeksän kuukautta ja tänään saimme aikaan neuvottelutuloksen tästä sopimusjärjestelmämuutoksesta. KT:n valtuuskunta käsittelee neuvottelutulosta huomisessa kokouksessaan, kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen vahvisti sovun synnyn.

-Kunta-alalle syntyy kokonaan uusi työ- ja virkaehtosopimus eli SOTE-sopimus, jonka piiriin siirtyy KVTES-sopimuksesta noin 180 000 työntekijää. Lisäksi varhaiskasvatuksen opettajat siirtyvät OVTES-sopimuksen piiriin, kiteytti Jalonen sopimuksen päälinjat.

SOTE-sopimuksen voimaantulo ei ole sidoksissa sote-uudistuksen etenemiseen. Kunhan neuvotteluosapuolten päättävät elimet neuvottelutuloksen hyväksyvät, niin uusi sopimus tulee voimaan syyskuun alussa.

Työntekijäpuolella ollaan luonnollisesti tyytyväisiä neuvottelutuloksen syntyyn. SOTE-sopimus oli viime neuvottelukierroksella tärkeä hoitajajärjestöjen Tehyn ja SuPerin yhteinen tavoite.

-Kuntasektorille syntyi historiallisesti kokonaan uusi sopimusala. SOTE-sopimuksesta tulee maan suurin alakohtainen työehtosopimus, jonka piiriin tulee noin 180 000 työntekijää –  melkoinen joukkovoima, toteaa Millariikka Rytkönen Tehyn ja Superin yhteisessä tiedotteessa.

Järjestöjen arvion mukaan sote-henkilöstön työehtoihin keskittyvä sopimus tulee helpottamaan merkittävästi ratkaisujen löytämistä sosiaali- ja terveydenhuollon alakohtaisiin ongelmiin, mikä on ollut haasteellista aiemmassa hyvin monialaisessa yleisessä kuntasopimuksessa.

-Nämä edistysaskeleet osoittavat, että sote-sektorin omalle sopimusalalle on todella ollut tarvetta. Vaikuttaa myös siltä, että työnantajapuolellakin on alettu hahmottaa alan vetovoimaongelma. Ja mikä tärkeintä, nyt meillä on työvälineet ja keinot lähteä parantamaan sote-alan työehtoja varsinaisella neuvottelukierroksella ensi vuonna, sanoo Silja Paavola

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä