Uudistetussa valinnanvvapausmallissa on tarkistettu muun muasa sosiaalipalvelun. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallitus on päässyt sopimukseen muutoksista, jotka sote-vallinnanvapauteen tehdään perustuslakivaliokunnan linjausten perusteella. Malli menee torstaina hallituspuolueiden eduskuntaryhmien käsittelyyn, ja jos se hyväksytään, malli julkistetaan.

Kansalaiset saavat valita oman sote-keskuksen hallituksen linjausten mukaisesti vuonna 2021, kertoo perhe- ja peruspalvelu ministeri Annika Saarikko Alueuudistus-sivujen blogissa.

Alkuperäistä esitystä on muokattu perustuslakivaliokunnan linjausten mukaan. Sote-keskusten tehtävissä on sosiaalihuollossa vain neuvonnan ja ohjauksen tehtävä.

– Maakunnalla on kuitenkin velvollisuus jalkauttaa sosiaalityön osaamista sote-keskusten tueksi. Tällä halusimme vahvistaa integraation toteutumisen erityisesti paljon palveluja tarvitsevien kannalta, Saarikko kirjoittaa.

Yksityinen sektori saa alkuperäisiä kaavailuja laajemman osuuden esimerkiksi erikoislääkärien palveluista. Yksityiset toimijat ovat halunneet tätä alusta lähtien.

– Vahvistaaksemme erityisosaamisen tuen sote-keskuksen arkeen, niiden vastuulle siirretään myöhemmin rajattu määrä erityisosaamista, esimerkiksi erikoislääkäreiden konsultaatioita ja avovastaanottotoimintaa, Saarikko kirjoittaa.

Palvelun tuottaja voi hankkia erikoislääkärin palvelut alihankintana. Tällä mahdollistetaan pienten toimijoiden toimintaedellytykset, niille kun ei todennäköisesti tule monipuolista erikoislääkäripalvelua omasta takaa.

Päättämättömät aluksi julkisen asiakkaiksi

Edellisessä lakiesityksessä kansalainen, joka ei itse valitse sote-keskusta, sijoitetaan lähimmän keskuksen asiakkaaksi. Uudessa mallissa hän jää kahdeksi vuodeksi julkisen sektorin asiakkaaksi. Kahden vuoden jälkeen heidät listastaan sijainnin mukaan.

Saarikon mukaan hallitus kiinnitti erityistä huomioita siirtymäaikoihin sekä maakuntajärjestäjän vahvaan oikeuteen pitää asukkaiden palveluiden lankoja käsissään.

Lakiteksti ei ole vielä valmis, mutta se on tarkoitus saada lausuntokierrokselle marraskuun alussa.

Asiasta aiemmin Kuntalehdessä täällä ja täällä

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@aucuparia.fi
0
JAKOA
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*