Sote-uudistuksen muutosjohtaja Sinikka Salo puhui Terveydenhuollon atk-päivillä Lahdessa. (Kuva: Ville Miettinen)

Sote-uudistuksen muutosjohtaja Sinikka Salo aloittaa kesäkuussa maakuntakierroksen, jonka tarkoitus on tunnustella näkymiä tulevaan sote-uudistukseen.

– Tulemme käymään kaikissa 18 maakunnassa vuorovaikutteisesti läpi, mitä valmistellaan kansallisesti, mikä on tilanne ja mitkä ovat odotukset maakunnissa, Salo sanoo.

Alkua uudessa tehtävässä Salo kuvailee vauhdikkaaksi. Historiallinen uudistus etenee, hän vakuuttaa.

Muutosjohtajana Salon tehtävä on tukea sosiaali- ja terveydenhuollon alueellista uudistamista niin, että kansallisesti yhtenäiset periaatteet näkyvät maakunnissa ja samanaikaisesti maakuntien erilaisuudet huomioidaan.

Maakunnista ja kunnista on ajoittain ilmaistu tyytymättömyyttä ja ihmettelyä uudistuksen valmistelun kiemuroihin ja avainasioiden olemiseen vailla vastauksia.

Uutta pohdittavaa ja hieman porinaakin syntyi huhtikuun alussa julkaistuista linjauksista. Salo odottaa vuorovaikutusta maakuntien kanssa luottavaisena.

– Valinnanvapauden kokonaisuus ja miten verkostomainen tuotantorakenne toteutuu maakunnissa, näistä tulee varmaan olemaan paljon keskustelua maakuntakierroksella, hän ennakoi.

Puhuessaan Terveydenhuollon atk-päivillä tiistaina Salo totesi, että valinnanvapauden kokonaisuuden ratkaisemisessa on vielä paljon työtä, ja että luultavasti Brommelsin ryhmän esitys ei ole mikään aiemmin esitetyistä neljästä mallivaihtoehdosta sellaisenaan vaan jonkinlainen jalostettu versio niistä.

Sote- ja maakuntauudistusten projektijohtaja Tuomas Pöysti on kirjelmöinyt maakunnille ja kehottanut aloittamaan maakuntauudistuksen esivalmistelun alueen keskeisten osapuolten välillä.

Samantyylinen viesti oli Salolla Terveydenhuollon atk-päivien yleisölle:

– On viimeinen aika alkaa muodostaa yhteistä tahtotilaa, hän sanoi.

– Kunnon aikataulut, vahva johtaminen, viestintä, Salo listasi asioita jotka tulee ensin saada kuntoon.

Lue myös:

Pöysti patistaa maakuntia uudistuksen valmisteluun

Sote-lakiluonnokset julki kesäkuussa, lausuntokierrokselle elokuussa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*