Kuva: Sonja Eloranta
Sote-uudistusta valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä poliittisessa ohjauksessa hallituohjelman pohjalta. Poliittisvetoisten ryhmien toiminta odottaa hallitusohjelman vahvistamista.

Pääministeri Antti Rinteen, sd., pyydettyä hallituksen eroa ja saatua sen tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä Rinteen hallitus jatkaa toistaiseksi toimitusministeristönä. Kansallisessa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa tämä merkitsee, että sote-uudistuksen poliittisvetoiset valmisteluelimet eivät tällä hetkellä kokoonnu, vaan odotetaan uutta hallitusta ja hallitusohjelman vahvistamista.

Tällä hetkellä sote-uudistuksen valmisteluun tarvitaan hallituksen linjaukset uudistuksen valmistelusta, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön pääsihteeri Päivi Salo.

Salo puhui sote-uudistuksen tämänhetkisestä tilanteesta kuntien edustajille Kuntatalolla keskiviikkona.

Vaikkei hallitusohjelmaa ole, se ei tarkoita, että työ olisi pysähdyksissä, Salo muistuttaa. Hänen mukaansa yhtenä vaihtoehtona voi olla, että työ jatkuu katkon jälkeen jopa samoilla linjauksilla kuin mitä Rinteen hallituksen johdolla tehtiin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Käytännössä uudistuksen valmistelu perustuu kuitenkin viimekädessä poliittiselle ohjaukselle, joten valmistelun keskeisiä linjauksia varten tarvitaan uusi hallitus. Salon mukaan on vaikea vielä sanoa, paljonko katko viivästyttää uudistuksen valmistelua.

– Riippuu, kuinka nopeasti saadaan hallitus ja jatketaanko saman sisältöisellä hallitusohjelmalla. Jos jatketaan varsin pikaisesti samalla hallitusohjelmalla, silloin ei tule suurta viivettä.

Uudenmaan soten erillisratkaisun selvityksessä päästiin yksi askel eteenpäin, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin asemaa pohtinut työryhmä sai työnsä erikoissairaanhoidon järjestämisestä päätökseen, mutta tässäkin jatkotyössä odotetaan tulevan hallituksen linjauksia, Päivi Salo toteaa.

Uudenmaan selvitystyötä on vetänyt perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, sd., ja mukana oli myös omistajaohjaus- ja kuntaministeri Sirpa Paatero, sd., jonka Antti Rinne kertoi pyytäneen eroa tehtävästään viime perjantaina.

Salo ei ota kantaa siihen, otetaanko kuntien edustus mukaan lakeja valmisteleviin työryhmiin, kuten Kuntaliitto on esittänyt.

– Jos samalla hallitusohjelmalla jatketaan, voi olla, että työ jatkuu samalla valmisteluorganisaatiolla. Se, tapahtuuko tässä jotain muutoksia, on avoinna.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*