Aiemmin kesäkuussa sote-valiokunnan kokouksessa vielä hymyiltiin. (Kuva: Liisa Takala)

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta lähti toraisissa tunnelmissa juhannuksen viettoon, kun se ei erimielisyyksien vuoksi saanut päätettyä sote-lakien käsittelyn aikatauluaan.

– Keskustan härski iltalypsy ajoi kokouksen umpikujaan, vihreiden kansanedustaja, valiokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto kirjoitti blogissaan aamupäivän tapahtumista.

Iltalypsyllä Alanko-Kahiluoto viittasi keskustasta esitettyyn vaatimukseen, että sote-valiokunta tekisi töitä paitsi heinäkuun ensimmäisellä viikolla myös elokuussa, vaikka eduskunta palaa normaalisti kesälomalta vasta syyskuussa. Pääministeri Juha Sipilä, kesk., oli keskiviikkona sanonut STT:lle, että sote-aikataulun pitäminen vaatii valiokunnan mietinnön valmistumista heinäkuussa.

Alanko-Kahiluodon mukaan koko valiokunnalle olisi sopinut työskentely heinäkuussa.

– Valiokuntaneuvokset olisivat tämän jälkeen kirjoittaneen mietintöluonnoksen pidettyään ensin hyvin ansaitut vuosilomansa. Tämän jälkeen valiokunta olisi jatkanut työskentelyä. Tästä oli täysi yhteisymmärrys. Käytyämme täysistunnossa äänestämässä ja palattuamme sen jälkeen valiokuntaan Keskusta oli yllättäen muuttanut mieltään. Sopu ei pitänytkään ja Keskusta aloitti asiattoman poliittisen painostuksen, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunta (kaikki puolueet) olisi tehnyt yhteisen ratkaisun, mutta Keskustan käsittämätön iltalypsy esti sen. Halusimme tehdä heinäkuussa töitä. Sitten Keskusta, ilmeisesti Sipilä, alkoi häikäilemättömästi lypsää ja painostaa eduskuntaa, kirjoitti pikaviestipalvelu Twitterissä puolestaan vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen.

Valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun, sd., päätettyä kokouksen ennen kuin käsittelyaikataulusta päätettiin keskustan Hannakaisa Heikkinen kyseenalaisti koko valiokunnan toimintakyvyn.

Helsingin Sanomien mukaan sanojen sinkoilu kokouksessa oli niin äänekästä, että se kuului kokoushuoneen suljettujen ovien läpi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi asiaa tiedotteessa ja syytti Sipilää painostuksesta. Rinne piti Sipilän ja keskustan toimintaa vastuuttomana ja käsittämättömänä ja muistutti asian vaativan huolellista käsittelyä.

– Hallituksen lainvalmistelu ja toiminta sote-uudistuksen kohdalla on ollut luokatonta, eikä Sipilän hallitus ole hoitanut tehtäviään. Asianmukainen käsittely eduskunnassa mahdollistaa sen, että hallituksen itse aiheuttama sekasotku voidaan vielä korjata. Hallituksella tai pääministerillä ei ole mitään oikeutta yrittää estää tätä. Tässä on kyse länsimaisen demokratian periaatteista, Rinne jyrisee tiedotteessaan.

Rinne myös syyttää hallituksen kiireen ajavan ihmisiä lainvalmistelussa jaksamisen äärirajoille.

Aiemmin torstaina Julkiasalojen koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO julkaisi kannanoton, jossa se arveli sosiaali- ja terveysministeriön ylikuormittaneen virkamiehiään sote-uudistuksen valmistelutöillä koko kevään ajan. JUKO syyttää ministeriöitä työaikalakien jatkuvasta rikkomisesta.

– Suomi ei ole poikkeustilassa. Siksi myös keskustan kansanedustajien tulisi nyt pysähtyä miettimään. Eduskunnan virkamiehet, jotka kirjoittavat sote-mietinnön eivät ole robotteja. He tarvitsevat työrauhaa ja lakisääteiset lomansa. Työhyvinvointia ei saa uhrata, kirjoitti Twitterissä RKP:n Anna-Maja Henriksson.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kiisti ”iltalypsyn”.

– Iltalypsyn sijasta Keskustan ja hallituspuolueiden esitys oli, että valiokunta jatkaa nyt 6.7. asti työtään ja ensi viikolla arvioidaan erikseen tarvitaanko elokuussa 2–3 lisäpäivää. Muutoin työ jatkuu 4.9., Vanhanen twiittasi.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen, kesk., erityisavustaja Matias Hilden ihmetteli oppositioedustajien näkemystä.

– Jos töiden jatkaminen jo elokuussa on ”painostamista”, niin 1,6 miljoonaa palkansaajaa on valitettavasti joka vuosi vakavan painostuksen alla. Taisi tulma valiokunnan pidennetylle kesälomalle hintaa jotain 100–200 miljoonaa! Hilden twiittasi.

Sote-valiokunnan on määrä käsitellä hallituksen vastinetta perustuslakivaliokunnan lausuntoon soten valinnanvapauslakiesityksestä. Perustuslakivaliokunta vaati esitykseen useita muutoksia. Hallitus antoi vastineensa tämän viikon alussa. Perustuslakivaliokunta kritisoi lausunnossaan hallitusta kiireestä lainvalmistelussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*