Eksote sai rahoitusta henkilökohtaisen budjetin kokeiluun. Ensi vuoden kestävässä kokeilussa on mukana koko maakunnan väestö. (Kuva: Ville Miettinen)

Palvelusetelikokeiluja toteutetaan ensi vuonna viidessä uudessa hankkeessa, ja lisäksi valtionavustusta saa edelleen neljä jo käynnissä olevaa kokeilua.

Uudet kunnat ja kuntayhtymät kokeilussa ovat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote), Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Siun sote), Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä ja Vaasan kaupunki.

– Viralliset valtionavustuspäätökset perusteluineen toimitetaan rahoituksen saajille mahdollisimman pian. Hankesuunnitelmat olivat hyviä, mutta lähes kaikki hakijat saivat valtionavustusta jonkin verran hakemaansa vähemmän, minkä vuoksi hankesuunnitelmia tulee sisällön osalta tarkentaa vastaamaan saatua rahoitusta, kertoo palvelusetelikokeilujen hankepäällikkö Vuokko Lehtimäki sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotteessa.

STM julkisti rahoituksen saajat tiistaina.

Kokeilujen avulla kerätään kokemuksia ja tietoa asiakkaiden, palvelujen järjestäjien ja palveluntuottajien käyttäytymisestä, valintamahdollisuuksien, korvausmallien, tietojärjestelmien ja markkinoiden toimivuudesta sekä asiakkaiden osallisuuden ja sote-integraation toteutumisesta.

– Tiedontuotanto, kokeilujen seuranta ja arviointi ovat keskeisiä palvelusetelikokeilun tehtäviä, joten kaikkien rahoitusta saavien tulee sitoutua niihin. Kokeiluissa on osin toisistaan poikkeavia sisällöllisiä painopistealueita, Lehtimäki sanoo.

Palvelusetelikokeilu sisältyy valtioneuvoston Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihankkeeseen.

Nykyisistä kokeiluista Jyväskylä, Tampere, Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä ja Ylä-Savon SOTE-kuntayhtymä saavat valtionavustusta nykyisen toiminnan alueelliseen ja sisällölliseen laajentamiseen, mutta Hämeenlinna ei osallistunut laajennushakuun.

Ilman rahoitusta jääneet hakijat ovat Etelä-Savon sote-kuntayhtymä (Essote), Porin kaupunki ja 31 pohjanmaalaisen kunnan sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Eskoo.

Rahoitettavat hankkeet:

Jyväskylän kaupunki: perustason sote-palvelut. Kokeilu laajenee Jyväskylässä Kyllön, Palokan ja Vaajakosken kaupunginosiin sekä Hankasalmen ja Uuraisten kuntiin. Kokeilussa on mukana maakunnan väestöstä 50 %, valtionavustus: 2 400 000 €.

Tampereen kaupunki: henkilökohtaisen budjetin toimintamallin selvitystyö ja suun terveydenhuolto. Kokeilu laajenee Tampereen lisäksi Pirkkalan, Lempäälän, Valkeakosken, Nokian, Ylöjärven, Kangasalan, Hämeenkyrön ja Sastamalan seudun kuntayhtymän kuntiin (kunnilla omat sisällölliset painopisteet), mukana maakunnan väestöstä 84 %, valtionavustus: 1 600 000 €.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä: perustason sote-palvelut ja henkilökohtainen budjetti. Kokeilu laajenee Länsi- ja Itä-Uudellemaalle, väestöpohja 350 000 asukasta, valtionavustus: 2 800 000 €.

Ylä-Savon SOTE-kuntayhtymä: perustason sote-keskus ja henkilökohtainen budjetti. Kokeilu laajenee Kuopion kaupunkiin sekä Joroisten, Kaavin, Keiteleen, Leppävirran, Pielaveden, Rautavaaran, Tervon, Tuusniemen ja Vesannon kuntiin, mukana maakunnan väestöstä 73,4 %, valtionavustus: 2 800 000 €.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote): henkilökohtainen budjetti. Kokeilussa mukana maakunnan väestöstä 100 %, valtionavustus: 770 678 €.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä: henkilökohtainen budjetti. Kokeilussa mukana maakunnan väestöstä 96 %, valtionavustus: 446 160 €.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä: henkilökohtainen budjetti. Kokeilussa mukana maakunnan väestöstä 96 %, valtionavustus: 633.312 €.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä: perustason sote-palvelut. Mukana kokeilussa maakunnan väestöstä 90 %, valtionavustus: 1 440 000 €.

Vaasan kaupunki: henkilökohtainen budjetti. Kokeilussa mukana maakunnan väestöstä 67 %, valtionavustus: 680 000 €.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*