Kuva: Kari Långsjö

Yritykset ovat renkeinä tuottamassa palveluja soten uudistuessa, vakuutti valtiovarainministeri Petteri Orpo, kok., Kuntamarkkinoiden puoluejohdon paneelissa.

Orpo ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., joutuivat odotetusti vastaamaan oppositiopuolueiden kritiikkiin sote- ja maakuntauudistukselle valitusta tiestä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei Orpon vakuuttelua uskonut.

– Yritykset eivät voi olla renkejä, kun maakunnalla ei ole omaa rahaa, Andersson viittasi maakunnan riippuvuuteen valtiosta.

Tätä komppasi RKP:n Anna-Maja Henriksson.

– Valta ja vastuu pitää kulkea käsi kädessä. Jos rakennetaan maakuntamalli, pitkää kytkeä siihen verotusoikeus. Muuten valta ja vastuu eivät ole käsi kädessä, Henriksson sanoi

– Oikea valta tulee olemaan valtiovarainministeriössä ja hallituksessa, koska maakunnat eivät saa minkäänlaisia ohjauskeinoja koska eivät pääse itse päättämään siitä, millä tavalla hankkivat rahaa.

Anderssonin mukaan vasemmistoliitto olisi valmis etenemään maakuntapohjalta sotessa, mutta ”markkinamalli” tekee järjestelmästä eriarvoistavan ja jättää eniten palveluja tarvitsevat heitteille, Andersson sanoi. Hän vakuutti puolueensa olevan avoin erilaisille malleille.

– Malleja olisi, jos hallitus olisi valmis tekemään vastuullisesti ja yhdessä.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari uskoi, että kun järjestelmä resursoidaan tarpeeksi niukasti, päättäjät joutuvat ahtaaseen rakoon ja lopulta sotessa tulee hallitsemaan kaksi jättiä.

– Tätä halutaan ajaa, sen takia valinnanvapausmalli on tänne laitettu, Huhtasaari sanoi.

Hän kiisti jyrkästi, että hallituksessa kesäkuuhun 2017 asti istuneilla perussuomalaisilla olisi mitään tekemistä nykyisen sote-esityksen epäkohtien kanssa.

Markkinamalli ei käy myöskään SDP:lle, puolueen puheenjohtaja Antti Rinne sanoi.

– Ei myöskään maakunta, johon sotketaan monia muita tehtäviä.

Opposition edustajat kritisoivat sitäkin, miksei sotea säädetä parlamentaarisessa yhteistyössä. Anu Vehviläisen mukaan parlamentaarinen valmistelu ei onnistuisi, koska eri osapuolilla on niin paljon erilaisia vaatimuksia sote-mallille.

Helsingin sote-asioiden apulaispormestari Sanna Vesikansa, vihr., vaati kaupunkiseuduille omanlaisia ratkaisuja ja ylipäätään katseen ottamista pois organisatorisesta rakenteesta.

– Jos keskityttäisiin oikeasti palveluihin, ei syntyisi näin puolivillaisia ratkaisuja, Vesikansa sanoi.

Katso Kuntalehden analyysi paneelikeskustelun annista
(klikkaa kuvaa, pääset videonäkymään):

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Opposition näkemykset ovat näköalattomia. Jankutetaan jatkuvasti samasta asiasta. Nykyjärjestelmään kunnilla ei yksinkertaisesti ole varaa, vaan esim. Tampere ja Turku ylittävät sotebudjettinsa melko reippaasti kuluvana vuonna kuntien itsensä laatimien talousarvioennusteiden mukaan.

  2. Nyt jo tiedämme kokemuksesta miten yksityinen toimii. Raha ratkaisee. Hoidolla ei ole merkitystä ja kaikki vaativa hoito jätetään toteuttamatta. Jyväskylän kokeilu on siitä hyvä esimerkki, jota tuskin kukaan voi kiistää. Kun Pihlajalinna ei saanut riittävästi rahaa niin ei myöskään halunnut jatkaa kokeilua. Mikäli hallituksen malli toteutuisi, niin kaikista sairaimmat jäisi hoitamatta eli pääsisimme pian vaivastaloloihin takaisin. Palveluketjut ja niiden hyvä toimivuus ovat ainoat keinot saada kustannuksia alas. Hallituksen esitys kaataa kaikki nyt jo toimivat palveluketjut.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä