Hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen ja kustannusten hallinta ovat keskeisiä tavoitteita sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Sitran yhteistyössä kehittämiä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelupaketteja testataan nyt pilottikunnissa.

Kokeiluilla on tavoitteena testata palvelujen vertailtavuutta, terveyserojen kaventamista ja sote-kustannusten kasvun hillintää.

Tavoitteena on, että pilottihankkeiden jälkeen palvelupaketteja ja käyttökokemuksia voidaan hyödyntää ja ottaa käyttöön valtakunnallisesti. Riippuen sote-ratkaisun järjestämismallista palvelupakettimalli voisi toimia myös tilaamisen ja rahoituksen välineenä palveluiden järjestäjän ja tuottajan välillä.

STM on käynnistänyt Sote-tieto hyötykäyttöön -strategiatyön, jossa kehitetään sosiaali- ja terveydenhuollon tietojohtamiseen uusia välineitä. Keväästä 2015 alkaen palvelupakettityö on ollut osa sote-tieto hyötykäyttöön strategiatyötä. Yhteistyössä on mukana myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Sote-palvelupakettien pilotoinnin keskeisenä tehtävänä on testata palvelupaketteja sosiaali- ja terveyspalveluiden ohjauksen työkaluna siten, että palvelupaketit ja pilotoinnissa syntyneet kokemukset ovat hyödynnettävissä ja otettavissa käyttöön valtakunnallisesti.

Palvelupaketteja pilotoidaan Etelä-Karjalan terveyspiirissä (Eksote), Pohjois-Karjalan alueella (Siun Sote), Pohjois-Savon alueella (Kuopio, PSSHP, Kysteri, Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä), Tampereella ja Porvoossa syksyn 2015 – kevään 2016 aikana.

Pilottikunnista Porvoo pilotoi hoivan ja hoidon palvelupakettia. Porvoon kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Pia Nurme sanoo, että tavoitteena palvelupaketissa on muun muassa kuntalaisten eheiden ja asiakaslähtöisten palvelupolkujen varmistaminen, asiakasohjauksen testaaminen ja asiakkaiden tarpeita vastaavien palveluketjujen luominen.

– Yksi tavoitteistamme on määritellä ja arvioida hoivan ja hoidon palvelupaketin sisältöjä osana kunnan uudistuvia palvelusisältöjä, -rakenteita ja toimintatapoja sekä mallintaa kokonaisuus kansallisen toimintatavan näkökulmasta, Nurme sanoo.

Pohjois-Karjalan Siun Sote -alueella testataan 12 palvelupakettia. Joensuun kaupungin tuotantojohtajan Pekka Kuosmasen mukaan on tärkeää saada valtakunnallinen vertailukelpoinen väline toimintojen raportointiin ja seurantaan.

– Pilotissa selvitämme, millä toimintojen tarkkuustasolla tätä vertailua voidaan tehdä, koska monia asioita tehdään maassamme kovin monella tavalla. Meitä kiinnostaa myös se, miten kustannustiedot tähän saadaan mukaan, Kuosmanen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*