Tuomas Pöysti ja THL:n Timo Seppälä puhuivat sotesta Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumissa viime viikolla. (Kuva: Henri Salonen)

Soten järjestämis- ja maakuntalait annetaan eduskunnalle viimeistään 2.3., arvioi alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti. Joulukuussa tavoite oli, että lait olisivat olleet valmiina eduskunnan palatessa lomalta helmikuussa. Sittemmin puhuttiin viikosta kahdeksan eli nyt aikatauluarvio on ehkä lykkääntymässä vajaalla viikolla.

Lainsäädännön arviointineuvosto kaipasi enemmän vaikutusarvioita erityisesti lakiuudistuksen alkuperäisiin tavoiteisiin nähden. Pöystin mukaan vaikutusarvioita täydennetään ennen kuin lakiesitykset annetaan eduskunnalle.

Arviointineuvosto muistutti, että uudistuksen keskeinen tavoite on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen ja palvelujen saatavuuden parantaminen.

Neuvoston mukaan esitysluonnoksen vaikutusten arviointi painottuu kuitenkin kuvaamaan vaikutuksia kunnille, maakunnille ja valtiolle.

Uudellemaalle vauhtia

Uudellamaalla on herännyt huoli aikatauluista. Maakunnan uudistusvalmistelussa nähdään merkittäviä riskejä, joiden takia on lähestytty valtiovaltaa.

Pöysti ymmärtää Uudenmaan huolen.

– Kyllä se antaa aihetta miettiä siirtymäaikoja, hän sanoo, mutta huomauttaa, että hallitus ei näe aikataulujen siirtämistä mahdolliseksi.

Uudenmaan tilanne joudutaan kuitenkin ottamaan huomioon, Pöysti sanoo.

– Uudellamaalla on lähdetty hitaasti liikkeelle, hän huomauttaa.

– Myös Uudellamaalla täytyy nyt panna toimeksi.

Rahoitusta tulossa

Maakunnat ovat lähestyneet valtiovaltaa tiukkasanaisesti uudistuksen rahoituksesta.

Pöysti myöntää, että maakuntien huoli maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun ja siirtymäajan rahoituksesta on aiheellinen. Rahoitusta on luvassa.

– Mitään höveliä tarjousta ei kutenkaan ole tulossa. Valtiontaloudessa ei ole paljon liikkumavaraa.

Pöystin mukaan vuosille 2018–19 valmistellaan rahoitusta yhteistyössä maakuntien kanssa. Tämän vuoden siirtymävaiheen rahoitusta käsitellään kevään ensimmäisen lisäbudjetin valmistelussa.

Maakuntajohtajat ja maakuntien muutosjohtajat kiinnittävät huomiota tietohallinnon haasteisiin. Myös niihin valtiovalta valmistelee Pöystin mukaan vastaantuloa.

Aviointineuvoston raportista lisää täällä.

Maakuntien rahoitushuolista enemmän täällä

Uudenmaan tilanteesta aiemmin täällä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä