Yliopistosairaaloiden ympärille ollaan perustamassa yhteistoiminta-alueita.. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallitus pääsi tiistaina kehysneuvottelujensa yhteydessä sopuun myös sote-linjauksista, mutta hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät kertoneet sisällöstä vielä illan tiedotustilaisuudessa. Sotea koskeva tiedotustilaisuus järjestetään keskiviikkona kello 9.30.

Kuntalehden tietojen mukaan tulossa on odotetusti 18 sote-palveluiden järjestäjää eli maakuntaa sekä viisi yhteistoiminta-aluetta yliopistosairaaloiden ympärille. Tämä malli on ollut esillä jo pitkään.

Valtion keskitetty ohjaus tarkoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n entistä vahvempaa roolia ohjauksessa.

Valinnanvapaus on pääsääntönä perustason sote-palveluissa, mutta valinnanvapaus aiotaan toteuttaa soveltuvin osin myös erikoissairaanhoidossa. Näin sovittiin alustavasti jo marraskuussa. Lopullinen malli valittaneen myöhemmin.

Julkinen sektori tulee ilmeisesti jatkossakin hoitamaan raskaimmat tehtävät, esimerkiksi päivystyksen, yliopistosairaalat ja ensihoidon.

Soini: Ratkaisu on hyvä

Perussuomalaiset ovat viime päivinä jarrutelleet liian laajan valinnanvapauden toteutumista. Kompromissiin päästiin tiistain neuvotteluissa.

– Ratkaisu on hyvä, kommentoi perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini, ps., syntynyttä sote-sopua tiistai-iltana, mutta ei kertonut sisällöstä sen enempää.

Pääministeri Juha Sipilä, kesk., huomautti, että annetaan kunnia heille, joille se kuuluu eli niin sanotulle reformiministeriryhmälle, joka on valmistellut sote-ratkaisua. Siihen kuuluvat perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk., kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä, ps., puolustusministeri Jussi Niinistö, ps., sisäministeri Petteri Orpo, kok., ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka, kok.

Erityistä maakuntaveroa tai sote-veroa ei ilmeisesti aiota toteuttaa, vaan rahoitus hoidetaan veroasteikkomuutoksin.

Tästä vaihtoehdosta valtiovarainministeri Alexander Stubb, kok., on puhunut aiemminkin.

Kokoomuksessa maakuntaveroon on suhtauduttu hyvin torjuvasti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä