Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kaavailee hengityssuojaimen käytön muuttamista pakolliseksi vanhusten kotihoidossa työskenteleville työntekijöille. Uusi määräys astunee voimaan jo ensi viikolla.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan Kuntalehdelle, että ministeriöllä on asiasta kuuleminen menossa, ja lausuntojen takaraja on tänään.

Maskipakko koskisi myös vanhusten ympärivuorokautisia asumisyksiköitä. Linjan kiristymisen syynä on useat vanhusten asumisyksiköissä sattuneet koronaviruksen aiheuttamat kuolemat.

STM on ohjeistanut jo aikaisemmin, että vanhusten kotihoidossa tulisi käyttää kasvomaskia tai kirurgista suu-nenäsuojaa.

-Nyt STM muuttaa ohjeistuksen määräykseksi eli vanhustenhuollossa on pakko käyttää vähintään maskia, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Anna Haverinen.

Määräyksen mukaan kotihoidossa on käytettävä koronavirusepidemian aikana hengityssuojainta asiakkaan suojaamiseksi mahdolliselta henkilökunnan kantamalta taudilta.

Terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa voidaan käyttää kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai pestävää kankaista suojainta, esimerkiksi huivia. Kankaista suojainta käytetään vain kerran, ja se pestään tai hävitetään käytön jälkeen.

– Ainoa ongelma on, ettei kankaisten maskien valmistamisesta tai sen laadusta ole annettu tarkempia ohjeita, kuten on hengityssuojamien osalta, Haverinen sanoo.

Hengityksensuojain suojaava käyttäjää ilman epäpuhtauksien, esimerkiksi hiukkasten, aerosolien, bakteerien ja virusten aiheuttamilta hyvin vakavilta terveysvaikutuksilta. Esimerkkejä hengityksensuojaimista ovat standardin EN 149 mukaiset suodattavat puolinaamarit, joilla on kolme tehokkuusluokkaa: FFP1, FFP2 ja FFP3. Näitä suojaimia käytetään paljon aerosoleina ilmassa esiintyviä mikrobeja vastaan.

Sen sijaan teollisesti tai itse valmistettuja kasvomaskeja ei saa nimittää hengityksensuojaimiksi. Kangasmaskeja valmistaa Suomessa jo 20 tekstiilialan yritystä, joista moni on muuttanut tuotannon maskeihin poikkeusolojen vuoksi, kertoo Suomen Tekstiili- ja Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Kuntien on uuden määräyksen mukaan varmistettava, että omaishoidon ja henkilökohtaisen avun varassa olevien henkilöiden hoito ja apu jatkuvat, vaikka omaishoitaja, omaishoidossa oleva henkilö, avustettava tai avustavat henkilöt sairastuisivat koronavirusinfektioon.

Kuntien on myös ennakolta suunniteltava, missä ja miten omaishoidon ja henkilökohtaisen avun varassa olevien henkilöiden tarvitsemasta avusta ja tuesta huolehditaan, jos heidän tarvitsemansa palvelun toteuttaminen kotona käy syystä tai toisesta mahdottomaksi. Henkilökohtaisen avun palvelun osalta kunnan on huolehdittava, että avustajien sijaisjärjestelyihin on varauduttu ja että sijaistamistilanteet hoituvat asianmukaisesti.

TEKSTI: TAPIO MAINIO

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*