Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää palvelusetelikokeilun.

Kokeiluun on varattu 10 miljoonaa euroa, josta merkittävin osa käytetään kokeilukunnille myönnettäviin valtionavustuksiin. Valtionavustushaku on tarkoitus avata kesäkuussa 2016. Tätä ennen kuntien pitää itse päättää halukkuudestaan osallistua kokeiluun.

Mukaan valittavat kunnat sitoutuvat omarahoitusosuuteen ja toiminnan uudelleen järjestelyyn sekä organisoivat yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden mukaantulon alueillaan. Kokeilukunnat valitaan syksyllä 2016 ja kokeilut toteutetaan vuosina 2017 – 2018.

Kokeilu on osa hallituksen Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihanketta. Osana kokeilua kehitetään palvelutuottajien vertailun mahdollistavaa sähköistä palvelua.

Kokeilun avulla selvitetään asiakkaan valinnanvapauden vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuteen, laatuun ja kokonaiskustannuksiin. Erityisesti selvitetään valinnanvapauden vaikutuksia asiakkaisiin ja potilaisiin sekä palveluntuottajiin ja palvelujen integrointiin.

STM:n mukaan tavoitteena on löytää kokonaistaloudellisesti tarkoituksenmukainen, yhdenvertaisen hoitoon ja palveluun pääsyn mahdollistava, asiakkaiden osallistumiseen ja palvelutuotannon kehittämiseen kannustava malli.

Kokeilu liittyy osana sote-uudistusta säädettävään valinnanvapauslainsäädäntöön. Sen myötä käyttäjä voi itse valita palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan.

Professori Mats Brommelsin johtama työryhmä julkaisee valinnanvapautta koskevan selvityksensä toukokuussa, jonka jälkeen hallitus linjaa tarkemmin valinnanvapauslainsäädännön pohjana olevan mallin. Myös palvelusetelikokeilun sisällölliset ja toiminnalliset painopisteet määritellään samassa yhteydessä.

STM toteuttaa kokeilun yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ja Sitran kanssa. THL osallistuu kokeiluun rakentamalla arviointikehikon. Sitra on mukana kokeiltavien palvelukokonaisuuksien ja niihin liittyvien hinnoittelu- ja rahoitusmallien rakentamisessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä