Tällä hetkellä koronarokotuksen saaneet henkilöt voivat pyytää erillisen todistuksen annetusta rokotuksesta.

Koronarokotteen saaneille valmistellaan rokotustodistusta. Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) on käynnissä valmistelu sähköisen rokotustodistuksen käyttöönottamiseksi. Todistuksessa näkyisi tieto henkilön saamasta koronarokotteesta.

Rokotetodistus on tarkoitus rakentaa Omakanta-palvelun varaan. Käytännössä koronarokotustiedot tallentuisivat Omakantaan, josta ihmiset näkisivät omat rokotustietonsa. Rokotustodistus voi olla esimerkiksi Omakannasta puhelimella näytettävä sähköinen rokotustieto, viivakoodi, qr-koodi tai näiden yhdistelmä jonka voisi myös tulostaa paperille.

Ennen kuin sähköinen rokotustodistus voidaan ottaa Suomessa käyttöön, on varmistettava että rokotustiedot tallennetaan Omakantaan yhdenmukaisesti, kattavasti ja oikeanlaisessa muodossa. Tämä vaatii muutoksia suureen osaan käytössä olevista potilastietojärjestelmistä. Vaihtoehtona voi olla myös erillinen, Kanta-palveluihin liittyvä sovellus, johon rokotustiedot tallennettaisiin. 

Rokotustietoja on viety Omakantaan usein erilaisin tavoin. Tämä johtuu siitä, että kunnissa, kuntayhtymissä ja sairaanhoitopiireissä käytetään erilaisia potilas- ja asiakastietojärjestelmiä, joista rokotustiedot siirtyvät Omakantaan.

Tällä hetkellä koronarokotuksen saaneet henkilöt voivat pyytää erillisen todistuksen annetusta rokotuksesta. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee asetusta, jonka perusteella rokotustodistuksen voisi jokainen itse saada Omakanta-palvelusta sähköisenä tai paperilla.

Rokotustodistus on tarkoitus saada käyttöön mahdollisimman nopeasti. Hankkeen toimeenpanosta ja aikataulutuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*