Tarkkojen kuntakohtaisten sote-kustannusten arviointi on tässä vaiheessa vaikeaa, sosiaali- ja terveysministeriö sanoo tiedotteessaan.

– Sote-uudistuksen lisäksi kuntien kustannuksiin vaikuttavat myös tuleva valtionosuusuudistus ja sosiaali- ja terveydenhuollon nykyiseen monikanavarahoitusmalliin mahdollisesti tehtävät uudistukset. Kustannusten tasoittaminen siirtymäaikana antaa mahdollisuuden tarvittaessa tehdä korjaavia toimia.

Kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen menoissa on STM:n mukaan suuria eroja, asukaskohtaiset menot vaihtelevat välillä 2 300–5 500 euroa. Pienemmät kustannukset voivat olla merkki tehokkaasti hoidetuista palveluista tai siitä, ettei palveluja tarjota yhtä kattavasti kuin toisaalla.

Uudessa mallissa kunnat maksavat sosiaali- ja terveysalueille asukaslukuun ja väestön palvelutarpeisiin perustuvan maksun. Sote-alueet taas maksavat palvelujen tuottamisen kustannukset tuottamisvastuullisille kuntayhtymille.

Tänään julkistetuissa sote-lakiesityksen mukaisissa laskelmissa suurimmalla osalla kunnista muutos on alle 200 euroa/asukas vuodessa. Suurimpia muutoksia tasoitetaan siirtymäajalla vuosina 2017-2020 ja rajaamalla muutos enintään 400 euroon/asukas.

Lisää aiheesta:

Kuntaliitto vaatii korjauksia sote-lakiin

STM julkaisi kuntakohtaiset sote-laskelmat

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*