Sosiaali- ja terveysministeriö oli pyytänyt Husin ja Tyksin sairaanhoitopiireiltä selvitykset niiden erityisvastuualueilla olevien koronarokotteiden määristä. Kuva: Ville Miettinen

Sairaanhoitopiireillä ja kunnilla on selkeät suunnitelmat rokotteiden jakelusta tulevina viikkoina, selviää Helsingin ja Uudenmaan (HUS) ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (TYKS) selvityksistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö oli pyytänyt sairaanhoitopiireiltä selvitykset niiden erityisvastuualueilla olevien koronarokotteiden määristä. Ministeriö on tyytyväinen perjantaina 22. tammikuuta saamiinsa selvityksiin ja niiden perusteluihin.

– Kiitämme sairaanhoitopiirejä hyvistä selvityksistä. Niiden myötä saimme kehittämisehdotuksia rokotteiden määristä käytävään keskusteluun. Tämä oli selvityksen tavoitekin. Nyt pystymme paremmin yhdessä käymään keskustelua valtakunnallisesta rokotusten etenemisestä ja sen haasteista, toteaa osastopäällikkö Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Rokotukset ovat edenneet Suomessa ennalta toivottua hitaammin, mikä on herättänyt keskustelua rokotusannosten määrästä ja rokotustahdista. Sosiaali- ja terveysministeriö on vaatinut kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä nopeutta. Alueilla taas on oltu turhautuneita, kun saadut rokotusannosten määrät ovat jääneet pieniksi. 

Lue lisää: Rokotteiden ja tiedon puute tuskastuttaa alueilla – ”äärimmäisen typerää vaatia kuntia jakamaan kaikki saadut rokoteannokset välittömästi”

Varastotieto ei kerro lähiviikkojen suunnitelmista

Sairaanhoitopiirien selvitysten mukaan eritysvastuualueilla rokotteet sijaitsevat sairaanhoitopiireissä ja suurissa kaupungeissa useissa eri pisteissä.

HUS ja TYKS selventävät, että tiettyyn päivään sidottu varastotieto ei kerro, kuinka paljon varastosta on jo suunniteltu annettavaksi eteenpäin lähimmän viikon aikana ennen seuraavan rokote-erän saapumista. Suuriakin määriä rokotteita voi olla jo menossa jakoon kuntiin, vaikka varastosaldo näyttäisi muuta.

Rokote-erät ovat siten jo sidottuja eikä niitä silloin voida jakaa uusiin kohteisiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) alkuperäisessä rokotteiden jakelua koskevassa ohjeessa sairaanhoitopiireille kehotettiin varastoimaan puolet covid-19-rokotteista toista rokotusta varten.

Sittemmin ohjetta muutettiin niin, että kaikki saapuneet rokotteet pitää käyttää saman tien. Samaan aikaan rokotteen valmistajalta tuli tieto siitä, että lähiviikkoina maahan saapuvat erät ovat pienemmät kuin alun perin oli luvattu. Tämä on jouduttu ottamaan huomioon jakeluja suunniteltaessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*