Ukrainasta paenneet ohjataan hakemaan turvapaikkaa Suomesta vain, jos siihen on ilmeinen ja perusteltu syy, sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa. Kuva: Sonja Eloranta

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ohjeistaa kuntia ja sairaanhoitopiirejä sote-palveluiden järjestämisessä Ukrainasta Suomeen tulleille. 

Suomeen voi saapua Ukrainasta sotatoimia paenneita ihmisiä useilla eri maahantulostatuksilla. Oikeus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin määräytyy sillä perustella, millä statuksella he oleskelevat Suomessa. 

EU:ssa on otettu käyttöön tilapäisen suojelun direktiivi Ukrainasta paenneiden auttamiseksi. Jos henkilölle on myönnetty oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella, hänellä on samanlainen oikeus saada terveyspalveluja täällä kuin niillä, joilla on kotikunta Suomessa.  

Lisäksi hän on oikeutettu välttämättömiin sosiaalihuollon palveluihin mukaan lukien vastaanottoraha. Palveluiden järjestämisestä vastaa vastaanottokeskus. Mahdollisesta lastensuojelusta sen sijaan vastaa oleskelukunta. 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Jos Ukrainasta Suomeen tullut henkilö on täällä turistina, hänellä on oikeus vain kiireellisiin terveydenhuollon palveluihin sekä välttämättömiin ja kiireellisiin sosiaalihuollon palveluihin. Niiden järjestämisestä vastaa kunta tai sairaanhoitopiiri. Turistiviisumilla Suomessa saa oleskella enintään 90 vuorokautta. 

STM:n ohjeen mukaan Ukrainasta paenneet ohjataan hakemaan turvapaikkaa Suomesta vain, jos siihen on ilmeinen ja perusteltu syy. Turvapaikanhakijoilla on oikeus välttämättömiin sote-palveluihin, joiden järjestäminen on vastaanottokeskuksen vastuulla. 

Suomessa työskentelevät ukrainalaiset rinnastetaan terveydenhuollon palveluissa pääsääntöisesti kotikuntalaisiin. Lisäksi he saavat välttämättömät ja kiireelliset sosiaalihuollon palvelut kunnasta. Täällä vakituisesti asuvalla ukrainalaisella puolestaan on oikeus samoihin sote-palveluihin kuin kaikilla muillakin kuntalaisilla.

Lue ministeriön kuntainfo kokonaisuudessaan tästä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*