Kirsi Varhila keskustelee sote-uudistuksen muutosjohtajan Kari Hakarin kanssa kapitaatiokorvauksen pohjana olevasta tietorekisteristä. (Näyttökuva MaakuntaTV:stä)

Sote-keskuksille maksettavan kapitaatiokorvauksen perusteina käytettävistä tiedoista muodostuu todennäköisesti uusi rekisteri, mikä olisi tietoturvan kannalta hyvä asia, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila.

– Silloin se on lakisääteinen rekisteri, josta jokainen voi tarkistaa itseensä kohdistuvat tiedot, Varhila sanoo valtiovarainministeriön MaakuntaTV-videokanavalla.

– Lokitiedoista voidaan katsoa, jos joku on käynyt katsomassa tietoja ilman että hänellä on ollut siihen oikeuksia.

Tietojen käytöstä nousi kohu, kun Helsingin Sanomat kirjoitti suunnitelmista ”pisteyttää” kansalaiset kapitaatiokorvauksen määrittelemiseksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kapitaatiokorvausta on sote-uudistuksen toteutuessa suunnitellusti tarkoitus maksaa sote-keskuksille kustakin keskukseen listautuneesta asiakkaasta. Korvaus määräytyy tiettyjen ikään, sukupuoleen ja terveyteen liittyvien tekijöiden mukaan.

Tietynikäiset tietyillä perussairauksilla ryhmitellään tietylle painokertoimelle, jonka mukaan palvelutuottaja saa korvauksen asiakkaasta, Varhila kuvailee.

Varhilan mukaan tiedot asiakkaasta ovat asiakkaita ryhmittelevän Kelan hallussa.

– Tieto sinänsä ei liiku Kelasta minnekään. Se on vain rahan liikkumisen väline, yksinkertaisesti sanottuna.

Varhilan mukaan tutkimusluvilla koottu ja anonymisoitu tieto on jo nyt Kelan rekistereistä tutkijoiden käytettävissä.

– Edes tutkijat eivät pysty henkilöturvatunnusta tai yksilöä erottamaan tietomassasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) laatii kesäksi mallin kapitaatiokorvauksen laskentamallista. Mallia on tarkoitus käyttää valinnanvapauden piloteissa, joiden puolestaan on tarkoitus alkaa heti lakien tultua hyväksytyiksi, heinäkuussa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk., kommentoi blogissaan ”pisteytyksestä” noussutta keskustelua ja muistutti, että mahdollisimman tarkasti lasketut korvaukset ovat etenkin paljon palveluja tarvitsevan asiakkaan etu.

– Sote-keskuksilla ei olisi kannustetta yrittää valikoida vaikkapa mainonnan ja markkinoinnin avulla tietyntyyppisiä asiakkaita, kun paljon palveluja tarvitsevasta asiakkaasta saa suuremman korvauksen, Saarikko kirjoittaa.

– THL:n laskemat kertoimet ovat julkisia eli ihmiset voisivat periaatteensa perustietojensa perusteella halutessaan suunnilleen arvioida kertoimensa eli mihin ryhmään kuuluvat.  Ihmisillä on myös oikeus kaikkiin henkilökohtaisiin terveystietoihinsa. Mikäli niihin tulevaisuudessa liitetään myös kustannustietoja, myös nämä tiedot on oikeus nähdä, Saarikko kirjoittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Varhilan tarinoita.. muodostuu uusi reikaiteri, jokainen voi käydä tarkistamassa…….
  anonymisoitu, tutkijatkaan eivät erota yksilöä massasta..
  Tiedot ovatjokaisesta yksilöstä, jokainen yksilö pisteytetty. Sata varmasti tuollainen rekisteri vuotaa.
  Sinäläänhän järjestelmä lyhentää suomalaisten elinikää. Eihän sotekeskuksen kannata löhettää ketään jatkohoitoon, ailloin oma bisnes kärsii.

 2. Tämä ja hallituksen kaavailema terveystietojen myynti tarkoittaa sitä että lääke- ja terveyshuollon yritykset saavat terveystiedot käyttöönsä. Tätä perustellaan tutkimuksella ja kehittämisellä. Ainoa tarkoitus on kuitenkin tehdä rahaa tiedoilla, esim. lähettää mainoksia astmasta, diabeteksesta, ihottumasta ja vatsavaivoista kärsiville jotta nämä ostaisivat lisää lääkkeitä joilla ei kuitenkaan ole parantavaa vaikutusta. Lääkkeet toimivat oireen hoitoon, eli oirehan on syy jostakin. Ja TÄMÄ SYY tulee hoitaa.

  Paljonko sinun terveytesi maksaa?

 3. Varokaa kapitaatiokorvauksia!

  Kapitaatiorekisteri on ihan OK jos sitä käytetään valtionosuuksien tms. tukien ARVIOINTIIN ja kohdistamiseen. Palvelun tuottajalle maksettavan korvauksen perustaksi se EI SOVI OLENKAAN!
  Kapitaatiokorvaus ohjaa kilpailua ihan vieraille raiteille. Kilpailun keskeisiä elementtejä ovat, että palvelun tilaaja 1) tietää ja ymmärtää mitä on ostamassa, 2) sopii tuotteen laadusta ja hinnasta tuottajan kanssa, ja maksaa sen mitä on tilannut.

 4. Tuli tarjous ilmaisesta ihotarkastuksesta syövän varalta. Soitin heti keskuksien paikkoihin eri puolille Suomea. Kaikki oli heti varattu. Tällä tavalla saivat rekisterin ihmisistä, joille ei kannata lähettää mainoksia, vaan antaa kunnallisten hoitaa.
  Sama, kuin lupaisi pitää auton kunnossa vakiohinnalla koko vuoden. Mainokset kannattaa lähettää uusien autojen omistajille.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*