Yhteensä 438 kuntaa, sairaanhoitopiiriä ja muuta toimijaa otti kantaa hallituksen esityksen muotoon kirjoitettuun sote-järjestämislakiluonnokseen.
 
STM:n tiedotteen mukaan lausunnonantajien näkemys vastuukuntamallista ei ollut yksituumainen, mutta annettujen lausuntojen viesti jatkovalmisteluun oli selkeä: kuntayhtymän pitää olla kuntien valittavissa oleva vaihtoehto. 
 
Reilut puolet lausunnonantajista kannattaa kaikkien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun kuulumista pelkästään sosiaali- ja terveysalueelle. Alustavassa kuntakoon mukaan tehdyssä tarkastelussa perustason alueiden järjestämisvastuuta peruspalveluista kannattavat erityisesti kunnat, joissa on yli 20 000, mutta alle 50 000 asukasta.
 
Uudistuksessa syntyvien sosiaali- ja terveydenhuollon erityisvastuualueiden tehtävistä lausuttaessa kannat vaihtelevat. Eniten kritisoitiin sosiaali- ja terveydenhuollon erityisvastuualueelle esitettyä mahdollisuutta päättää palvelujen keskittämisestä.
 
Lausunnoissa todetaan myös, että monissa kohdin olisi järkevämpää koordinoida asioita suoraan valtakunnallisesti. Osa lausunnon antajista korosti valtion ohjauksen vahvistamista.
 
– Saadut lausunnot antavat vahvan tuen uudistukselle. Sama viesti on tullut esiin aluekierroksilla. Uskon, että kaikki ymmärtävät uudistuksen välttämättömyyden niin palvelujen kuin talouden näkökulmasta, sanoo peruspalveluministeri Susanna Huovinen STM:n tiedotteessa.
 
– Nyt pitää saada aikaan ratkaisu, ja olen edelleen sitoutunut viemään sote-uudistuksen maaliin. Nyt alkaa lakiesityksen viimeistelytyö, ja hallitus tekee seuraavaksi asiassa tarvittavat jatkolinjaukset. Hallitus antaa lakiesityksen eduskunnalle huhtikuussa, Huovinen toteaa.
 
Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistusta koskeva lausuntoaika päättyi torstaina 13. huhtikuuta.​

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*