Sulkava haluaa käyttää Attendon palveluja vuoteen 2026. (Kuva: Sulkavan kunta)

Sulkava jatkaa sopimustaan sote-palvelujen ulkoistamisesta Attendon kanssa vuoden 2026 loppuun saakka, kertoo Länsi-Savo. Päätös asiasta syntyi äänin 19−2.

Kysymys oli aiempaan sopimukseen liittyvän jatko-option käyttämisestä vuosille 2023−2026. Alkuperäinen sopimuskausikaan ei ole vielä käytännössä.

Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka sanoi lehden mukaan, että kunta voi yksipuolisesti irtisanoa sopimuksen, jos kunta ei ole tyytyväinen palveluihin. Hän perusteli jatkoa sillä, että option käyttämisen tarkoitus on turvata lakisääteiset lähipalvelut ja myös työpaikat Sulkavalla, kun sote siirtyy maakunnan hoidettavaksi. Hän totesi myös, että tarkoitus on huolehtia kuntataloudesta ja siitä, että Sulkava säilyy itsenäisenä kuntana.

Vastaesityksen tehnyt valtuuston puheenjohtaja Hannu Auvinen, kesk., perusteli esitystään sillä, että kunnan kannalta välttämättömät säästöt eivät lähivuosina olisi vaarantuneet, vaikka optiota ei nyt olisikaan käytetty. Hänen mielestään on alkuperäisen koeaika-ajattelun kanssa ristiriidassa, jos sopimusta jatketaan neljällä vuodella ilman päivänkään kokemusta, Länsi-Savo kertoo.

Sopimuksen jatkamista vastustaneet keskustalaiset valtuutetut olivat myös huolissaan siitä, millaisen viestin kunta antaa maakunnallisen soten valmisteluun.

Länsi-Savon uutinen asiasta on täällä.

Asiasta lisää Itä-Savon sivulla.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hyvästi vaan valinnanvapaus. Attendo laitetaan toimimaan Sote -tekijänä aina vauvasta vaariin. Tämänkaltainen toiminta pitäisi nyt saada pysäytettyä. Pitäisi julistaa sote-rauha, kunnes malli on valmis.

  2. Ulkoistamisbuumin kyllä käynnisti sotelaki jolla ne ulkoistamiset pyrittiin estämään. Jostain käsittämättömästä syystä hallitus pyrkii varmistamaan ”soteuudistuksen” (lue kuntauudistus) kautta suunnitellut säästöt mm. sotelailla mutta ei pidä julkista moraalisaarnaa kunnille esim. Sipilän toimesta millä kuntien kokonaisulkoistamiset olisivat estettävissä? Kuntajohtajia kun ohjeistaa tällä hetkellä yksityiset palvelujentarjoajat taloudellisten hyötyjen ajamina kun ohjeistajana pitäisi olla hallituksen edustajat. Hallituksen pakkolinja mistä esimerkkinä sotelaki on ajanut hallituksen umpikujaan kerta toisensa jälkeen ja kuntien soteulkoistamiset ovat jo karanneet käsistä syy seuraus yhtälön kautta. Huonoa johtamista ja erittäin huonoa psykologista pelisilmää. Pakkopullan ja uhkailun kautta mielenosoituksiin yms. ja nyt kuntasektori sotii urakalla hallituksen uudistuksia vastaan. Kaikista käsittämättömintä yhtälössä kuntien perustelut ulkoistamisille säästöt kunnalle jolla sen itsenäisyys säilyy asiayhteydessä missä rahoitus on siirtymässä kunnilta maakunnille itsenäisyyden tavoin? Yhtä kuin yhdenkään kunnan taloutta tai itsenäisyyttä ulkoistaminen ei pelasta maakuntamallin toteutuessa. Kaikista ihmeellisintä kuitenkin ulkoistaneiden kuntien kohdalla on se, ettei yksikään ole miettinyt kuinka käy valtavan pitkien sopimuksien kanssa jos maakuntamalli ei toteudu? Edelleen aikaisemmin ulkoistaneiden kuntien varoittavat esimerkit ovat menneet täysin kuuroille korville.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä