Sote-järjestelmää kehittämässä on mm. Open Knowldge Finland, voittoa tavoittelematon avoimen tiedon käyttöä kehittävä järjestö.

Suomalaiset ohjelmistoyritykset ovat muodostaneet konsortion edistääkseen sosiaali- ja terveydenhuollossa käytetyn tietotekniikan markkinoiden avoimuutta.

Avoin sosiaali- ja terveydenhuolto -konsortio (ASTE) aikoo luoda avoimen vaihtoehdon sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmäksi, jossa hukka ja hallinnollinen taakka on minimissä ja asiakkaalla on mahdollisuus valita tilanteisiinsa sopivimmat ratkaisut ja toimittajat.

Perustajajäseninä konsortiossa ovat Open Knowledge Finland, NurseBuddy, Reaktor, Codecontrol, Solita, Vincit ja Gofore.

Käyttäjälähtöisyyttä myös järjestelmädesigniin

Tuotepäällikkö Jaakko Korhonen Open Knowledge Finlandista kertoo, että tarkoitus on tarjota markkinoille suomalaisen veronmaksajan kannalta reilu, avoin vaihtoehto vähemmän moderneille kansainvälisille ratkaisuille.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kotimainen avoin vaihtoehto voi Korhosen mukaan paikata kestävyysvajetta.

– Näemme että suomalaisessa kuntasektorissa ei voi sote-palveluja tuottaa muuten kuin asiakas- ja käyttäjälähtöisesti. Sen pitäisi mielestämme heijastua tietojärjestelmädesigniin, Korhonen sanoo Kuntalehdelle.

– Tämän hypoteesin puolesta puhuu vahvasti soten kustannusrakenne. Kun sitä verrataan muihin aloihin, siellä on kolmin-, viisin- tai jopa kymmenkertaisia kustannuksia tietojärjestelmistä prosesseineen.

Tarkoitus ei ole luoda järjestelmän toimittajakonsortiota vaan kehittää yhdessä. Mukaan ovat tervetulleita myös kuntatoimijat.

Kehittämisen käynnistysajankohdan taustalla on se, mitä kuntasektoria vahvasti koskevassa kehityksessä on meneillään mm. UNA-määrittelyhankkeessa ja ODA-hankkeessa.

– Toivomme tuovamme markkinoille sellaisen vaihtoehdon, että toimittajaorganisaatiot ja asiakkaat löytävät toisensa avoimien ratkaisujen ääreltä, jossa kehitysrahat toivottavasti menevät suomalaiselle markkinalle ja Suomessa kiertoon.

– Haluamme, että markkinoilta löytyy myös avoin vaihtoehto, kun ruvetaan tekemään uudistuksia.

Toiminnan muututtava

Avoimen järjestelmän kehittäminen käyttäjälähtöisesti merkitsee, että mukaan tarvitaan potilaita, kuntatoimijoita ja muita toimijoita.

Pelkkä uusi järjestelmä ei kuitenkaan auvoa tuo, Korhonen muistuttaa, vaan oleellista on itse toiminnan muutos.

– Jos lääkäri käyttää puolet työajasta tietokonetta, se on yhtä paljon tietokoneen ongelma kuin koko palveluprosessin. Se ei ole mikään yön yli -juttu vaan pitkä prosessi.

– Kun käyttäjät oppivat käyttäessään palvelua, organisaation toimintatavat kehittyvät, ja pian on uudestaan muutettava sitä softaa mitä käytetään.

Ajatus käyttäjälähtöisestä suunnittelusta tarkoittaa, että pikku hiljaa parannetaan, eikä parantaminen koskaan lopu.

Korhonen on varma hankkeen onnistumisesta.

– Nyt kysytään kansalta ja hallitukselta, halutaanko oikeasti avoin järjestelmä. Tämän paremmaksi se ei tule.

Lue myös:

UNA määrittää vaatimukset laajalle sote-tietojärjestelmien kokonaisuudelle

Espoon Kokoomus haluaa avoimen koodin kartoituksen sote-järjestelmiin

Kansallinen palvelustrategia voi mullistaa soten

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*