Kansanedustaja Martti Talja, kesk., on huolissaan sote-uudistuksen kohtalosta vaalien jälkeen.

Keskustan lahtelainen kansa­ne­dus­taja Martti Talja on huolestunut sote-uudistuksen kohtalosta vaalien jälkeen, kertoo Suomenmaa. Hän ehdottaa, että uudistukseen aletaan hakea konsensusta.

Talja vaatii myös etenemistä riittävän pitkäkestoisten kokeilujen kautta. Kuntaliitto ja oppositio oat moittineet hallituksen suunnitelmia muun ohella liiasta kiireestä.

Talja vertaa tilannetta Yhdysvaltoihin, kun jossa Donald Trumpin uusi hallinto on kaatamassa Barack Obaman hallinnon terveydenhuoltouudistuksen, Obamacaren. Vastaavan asetelman välttämiseksi Talja haluaa, että oppositio sitoutetaan sote-uudistukseen.

– Mielestäni meidän halli­tus­puo­lu­eiden pitäisi nyt miettiä, miten saada koko oppositio tai ainakin keskeiset puolueet mukaan. Eli lähtisimme tekemään lopullisia ratkaisuja konsen­suk­sella.

– Sote-uudistus on niin moniu­lot­teinen, että toimeenpano on toteutettava vaiheittain ja riittävän pitkä­kes­toisten maakun­nal­listen kokeilujen kautta, Talja ehdottaa Suomenmaan mukaan.

Vesittyminen uhkaa

Taljan mukaan riitaisan sote-uudis­tus­kä­sit­telyn uhkana on koko lain vesittyminen seuraavan vaalikauden aikana.

– Jo pelkästään siitä syystä, että seuraaviin edus­kun­ta­vaa­leihin 2019 mennessä valin­nan­va­paus ei ole vielä lähtenyt edes kunnolla käyntiin, tarvitsemme uudistukselle laajan hyväksynnän, hän sanoo Suomenmaassa.

Talja on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja siviiliammatiltaan erikoislääkäri.

Suomenmaan artikkelin voi lukea täältä.

 

 

 

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
0
JAKOA
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*