Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut voimakkaasti tänä vuonna. Maahanmuuttoviraston tuoreimpien arvioiden mukaan turvapaikkaa saattaa hakea Suomesta tänä vuonna jopa 15 000 ihmistä, mikä olisi 10 000 ihmistä enemmän kuin oli arvioitu. Uusi arvio perustuu kesäkuukausien hakijamääriin ja todellinen määrä voi jäädä myös huomattavasti pienemmäksi.

Kasvaneiden lukujen taustalla ovat useat eri kriisit pääasiassa Afrikassa ja Lähi-idässä. Turvapaikanhakijoita on aiempaa enemmän koko Euroopassa, ja kyse on maailmanlaajuisesta muuttoliikkeestä.

Asia koskee laajalti koko yhteiskuntaa, ja edellyttää useiden ministeriöiden toimenpiteitä. Maahanmuuttovirasto rekrytoi välittömästi 70 henkilöä ja poliisi 50 henkilöä lisää turvapaikkahakemusten käsittelyyn, jotta käsittelyajat pysyvät kohtuullisina. Näiden henkilöstölisäysten jälkeen poliisissa ja Maahanmuuttovirastossa pystyttäisiin käsittelemään ja tekemään noin 10 000 turvapaikkapäätöstä vuodessa.

Turvapaikkahakemusten nopea käsittely on sekä inhimillisesti että taloudellisesti välttämätöntä. Turvapaikanhakijat asuvat vastaanottokeskuksissa odottaessaan hakemuksensa ratkaisua. Vastaanoton kustannukset kasvavat sitä suuremmiksi mitä pitempi tämä odotusaika on.

Poliisi ja Maahanmuuttovirasto ovat myös yhteistyössä tehostaneet hakemusten seulontaa turvapaikkaprosessin alkuvaiheessa. Maahanmuuttovirasto pyrkii tekemään perusteettomiin hakemuksiin nopeasti kielteisen päätöksen, ja poliisi panostaa kielteisen päätöksen saaneiden hakijoiden palauttamisen tehokkuuteen, jotta pitkät käsittelyajat eivät houkuttele jättämään turhia hakemuksia.

Lisäksi Maahanmuuttovirasto on yhdessä kuntien ja Suomen Punaisen Ristin kanssa lisännyt turvapakanhakijoiden vastaanottopaikkoja koko kesän ajan laajentamalla nykyisiä vastaanottokeskuksia ja perustamalla uusia keskuksia. Uusia vastaanottokeskuksia avataan vielä elokuussa ja useiden eri puolella Suomea sijaitsevien kiinteistöjen sopivuutta vastaanottokäyttöön selvitetään parhaillaan.

Hallitusohjelmassa sovitut lainsäädäntöhankkeet perheenyhdistämisen kriteereiden tarkentamiseksi ja EU:n ulkopuolelta tulevien vakaviin rikoksin syyllistyneiden maasta poistamisen nopeuttamiseksi käynnistyvät välittömästi.

Suomi osallistuu aktiivisesti EU:n pyrkimyksiin hallita maahanmuuttovirtoja muun muassa rajavalvontaa vahvistamalla, turvapaikkamenettelyä ja palautusmenettelyä tehostamalla sekä tiiviillä yhteistyöllä lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä