Kuva: Seppo Haavisto
SuPer on huolissaan kuntien ulkoistamien varhaiskasvatus- ja sote-palvelujen valvonnasta.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on lähestynyt kuntien tarkastuslautakuntia tiukkasävyisellä avoimella kirjeellä. Järjestö katsoo, että kunnat laiminlyövät valvontavelvollisuutensa.

– Kun kunnat siirtävät omassa tuotannossaan olevia palveluja yritysten tuotettavaksi, se ei vapauta kuntia valvomasta näiden palvelujen tuotantoa, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola muistuttaa.

– Monet kunnat ovat kiihtyvällä tahdilla siirtäneet omaa sote-palvelujen sekä varhaiskasvatuspalvelujen tuotantoaan yksityisille yrityksille. Olemme havainneet joidenkin kuntien viranhaltijoiden olevan tietämättömiä omasta valvontavelvollisuudestaan, SuPerissa katsotaan.

– Kun kunnat siirtävät omassa tuotannossaan olevia, yhteisillä verorahoilla kustannettavia, palveluja yritysten tuotettavaksi joko kilpailutusten tai palvelusetelien kautta, se ei suinkaan vapauta kuntia valvomasta näiden palvelujen tuotantoa. Kuntien on myös useiden lakien velvoittamina puututtava palvelutuotannossa ilmeneviin epäkohtiin, SuPerissa katsotaan.

SuPerin mukaan tämä valvontavelvollisuus on laiminlyöty monissa kunnissa ja näiden laiminlyöntien vuoksi työntekijät ja monet palveluja tarvitsevat asiakkaat ovat joutuneet sopimuksia ja ohjeita noudattamattomien palveluntuottajien armoille.

SuPerin mukaan tästä aiheutuu kunnille myös merkittävät taloudelliset menetykset, koska kunnat eivät välttämättä saa sitä palvelua, mitä sopimuksia tehtäessä on ollut tarkoitus saada.

Aluehallintovirastot valvovat sosiaali- j gterveyspalveluja. Huomautettavaa on löytynyt sekä julkisist että yksityistä palveluista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*