Suuret kaupungit kokoontuivat puimaan soten tulevaisuutta – Ratkaisuja ei voida enää odottaa, sanoo Turun kaupunginjohtaja
Kuva: Suomen ilmakuva
Suuret kaupungit kokoontuivat Helsinkiin pohtimaan yhdessä perjantaina muuttunutta sote-tilannetta. Turun kaupunginjohtaja Minna Arve toivoo, että jatkossa kunnat otettaisiin mukaan palvelujen uudistustyöhön.
Kun kansallisen sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu on pysähtynyt, on kuntien vuoro alkaa pohtia sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä.
Ratkaisuja ei voida enää odottaa, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.
– Isojen uudistusten eteneminen ei ole tähän mennessä ollut vakuuttavaa. Meillä on täysi valmius pureutua niihin oikeisiin, todellisiin ongelmiin mistä tämä kaikki on alkanut.
Tiistaina 12. maaliskuuta suuret kaupungit kokoontuivat Helsinkiin pohtimaan yhdessä perjantaina muuttunutta sote-tilannetta.
Monet ovat jo kutsuneet alueensa muita kuntia koolle pohtimaan tulevaisuutta.
Arven mukaan suunnittelussa tulisi kääntää katse palvelujen saatavuuteen, hoitopolkujen toimivuuteen ja kustannusten hillintään.
Kaatuneen uudistuksen valmistelusta kannattaa säästää ainakin lastensuojelun kanssa tehty työ.
– Siellä on tehty erittäin hyvää työtä. Pitäisi huolehtia, että uusia toimintamalleja otetaan käyttöön kunnissa.
Myös tietojärjestelmien kanssa on tehty ”oikeansuuntaisia pohdintoja”, joihin on löydettävä konkreettisia ratkaisuja.
Maakuntamallia Turku sen sijaan ei jää kaipaamaan.
– Valmisteilla ollut rakenteellinen malli ei ollut sellainen, jota Turku kaupunkina olisi halunnut edistää, Arve sanoo.
Hän toivoo että seuraavan hallituksen valmistelussa keskityttäisiin sote-palvelujen saatavuuteen, erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välisiin hoitopolkuihin sekä kustannusten hoitoon.
– Etsitään ratkaisuja niihin ongelmiin, ja vain niihin.
Arve toivoo, että jatkossa kunnat otettaisiin mukaan palvelujen uudistustyöhön.
– Meidän roolimme on ollut antaa omia resurssejamme maakuntien valmisteluun, mutta muuten emme ole olleet kaupunkeina tai kuntina mukana. Pitäisin hirveän tärkeänä, että ne jotka vastuuta kantavat, olisivat jatkovalmistelussa mukana.
Kuntapohjaisia ja vapaaehtoisia ratkaisuja
Kaikille ei käy sama takki. Se oli maakuntamallin ongelma, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.
Hänen mukaansa soten kaatuminen johtui siitä, että yritettiin uudistaa liikaa yhdellä kertaa. Toinen ongelma oli, ettei kuntia otettu mukaan suunnitteluun.
Nyt Lylyn mukaan pitäisi miettiä, mitkä uudistukset vaativat kansallista mallia ja missä riittää kunnan oma päätöksenteko.
– Esimerkiksi ICT-rajapintojen poistamisessa tarvitaan kansallisia ratkaisuja. Sitä valtion pitäisi rahoittaa jatkossakin, jotta tiedot kulkisivat helposti ja seuraisivat asiakasta.
Sote-palveluissa sen sijaan pitäisi viedä eteenpäin kuntapohjaisia, vapaaehtoisia ratkaisuja. Lyly uskoo, että palveluita tähän asti tuottaneet ja järjestäneet kunnat löytävät parhaat ratkaisut keskenään.
– Näen, että tässä voisi olla sellainen askellus, että sairaanhoitopiiri, joka on olemassaoleva rakenne, otettaisiin vahvasti mukaan. Katsottaisiin, mitä palveluja kunnat voisivat siirtää sairaanhoitopiiriin.
– Ensimmäinen askel olisivat terveyspalvelut. Toinen askel olisi, että mietittäisiin mikä on asiakkaiden kannalta paras tapa toteuttaa sosiaalipalvelut.
Lylyn mukaan Pirkanmaan kunnissa on jo kaivattu kuntakohtaista yhteistyötä. Hän on kutsunut kuntien johtajat pohtimaan tulevaisuutta maaliskuun lopussa. Huhtikuun alussa järjestetään toinen, laajempi kokous, jossa kuntajohtajien lisäksi paikalla ovat myös kuntien hallitusten ja valtuuston puheenjohtajat.
– Ei tässä tyhjän päälle pudottu, Lyly sanoo.
Tampereelle jäi sote- ja maakuntavalmistelusta käteen uudenlainen tapa järjestää työllisyyspalveluja. Pirkanmaan työllisyyskokeilu oli niin onnistunut, että maakunnan kunnat neuvottelevat nyt kokeilun muuttamisesta käytännöksi.
– Yritämme jatkaa työllisyyskokeilujen pohjalta. Se osoitti, että kunnat ovat hyviä työllisyyspalvelujen tuottajia ja työllisyyspalveluita voitaisiin siirtää valtiolta kunnille, Lyly sanoo.
Juttua muokattu 13.3. klo 10:39. Muutettu menneeseen aikamuotoon suurten kaupunkien kokoontumista käsitteleviä kohtia.
Milloin Suomen kuntaliito toimii ja kutsuu pienkunnat (yhteensä 46 kuntaa, asukasluku alle 2.000) tekemään uutta SoTea?