Lohjan sairaalan muutokset tulevat voimaan vuoden 2026 alussa. Kuvituskuva. (Kuva: Pekka Moliis)

HUS:n yhtymähallitus esittää, että muun muassa öisin ja viikonloppuisin tehtävät leikkaukset loppuvat Lohjan ja Porvoon sairaaloissa. Myös synnytystoiminta lakkaa Lohjan sairaalassa. Muutokset alkavat vuonna 2026 Lohjalla ja 2027 Porvoossa.

HUS on tehnyt koko Uudenmaan kattavan erikoissairaanhoidon palveluverkkoselvityksen ja esittää sen pohjalta muutoksia Lohjan ja Porvoon sairaaloiden profiileihin. HUS:n yhtymähallitus käsittelee selvityksen pohjalta tehtäviä esityksiä kokouksessaan maanantaina 25. maaliskuuta.

Palveluverkkoselvityksen taustalla on sote-uudistus, jonka myötä HUS joutuu sopeuttamaan talouttaan vuosina 2025–2027 yhteensä noin 225 miljoonalla eurolla.

– Olennaista on tehdä palveluverkkoon lähivuosina hallitusti ne muutokset, jotka ovat välttämättömiä talouden, osaavan työvoiman saatavuuden ja viime kädessä palvelujen turvaamiseksi. Vain tällä tavoin varmistamme potilasturvallisuuden ja hoidon laadun, sanoo HUS:n toimitusjohtaja Matti Bergendahl HUS:n tiedotteessa.

Synnytykset loppuvat Lohjalla

Esityksen mukaan Lohjan sairaalassa siis loppuvat öisin ja viikonloppuisin tehtävät leikkaukset.

Tämä vaikuttaa suoraan synnytystoiminnan loppumiseen, sillä synnytyssairaalassa tulee asetuksen mukaan olla keisarinleikkausvalmius ympäri vuorokauden. HUS-alueen synnyttäjiä palvelee jatkossa Naistenklinikka, Jorvin ja Hyvinkään sairaalat.

Muutoksen perusteena on merkittävät haasteet pitää yllä tarvittavia anestesia- ja lastenlääkärien päivystysrinkejä.

Päiväkirurgisessa leikkaustoiminnassa tullaan keskittymään ortopediaan, vatsaelinkirurgiaan ja urologiaan. Silmätautien ja korva-, nenä- ja kurkkutautien toiminnat säilyvät ennallaan.

Sairaalassa palvelee jatkossakin ympäri vuorokauden toimiva yhteispäivystys sekä erikoissairaanhoidon ajanvarauspoliklinikat ja vuodeosastot. Lohjan sairaala tulee säilymään myös opetussairaalana.

Muutokset tapahtuvat vuoden 2026 alussa.

Porvoon sairaalassa loppuvat viikonloppuisin tehtävät leikkaukset. Muutoksen vaikutukset ovat HUS:n mukaan vähäiset. Sairaalassa ei ole ollut valmiutta yölliseen leikkaustoimintaan. Viikonloppuisin on tehty yksittäisiä päivystysleikkauksia.

Päiväkirurgisessa leikkaustoiminnassa tullaan keskittymään ortopediaan, vatsaelinkirurgiaan ja urologiaan. Silmätautien ja korva-, nenä- ja kurkkutautien toiminnat säilyvät ennallaan. Sairaalassa palvelee jatkossakin ympäri vuorokauden toimiva yhteispäivystys sekä erikoissairaanhoidon ajanvarauspoliklinikat ja vuodeosastot. Myös Porvoon sairaala tulee säilymään opetussairaalana.

Porvoon sairaalan muutokset tapahtuvat vuoden 2027 alusta.

Yö- ja viikonloppuaikaisen päivystysleikkaustoiminnan keskittäminen vapauttaa HUSn mukaan henkilöstöresursseja päiväsaikaan tapahtuvaan ajanvaraukselliseen leikkaustoimintaan.

Jatkossa Lohjan ja Porvoon sairaaloiden leikkauskapasiteettia voidaan lisätä ja myös aukioloja voidaan laajentaa, mikä mahdollistaa leikkausmäärien ja tuottavuuden lisäämisen. Tämä tarkoittaa, että tavallisimpien leikkausten saatavuus alueellisesti paranee.

HUS kertoo, että palveluverkkoon liittyvät muutossuunnitelmat pohjautuvat tarkkaan analyysiin henkilöstön saatavuudesta sekä leikkaustoiminnan tarkoituksenmukaisesta järjestämisestä. Muutosten vaikutuksia on arvioitu myös ensihoidon ja sairaankuljetuksen näkökulmasta.

HUS:sta todetaan, että kyseisiä erikoissairaanhoidon toimintoja ei tulla siirtämään Uudenmaan hyvinvointialueiden tai Helsingin kaupungin vastuulle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä