Nelli Niemelä aloitti Iceheartsin ensimmäisen tyttöjoukkueen kasvattajana Vantaalla 2013. (Kuva: Seppo Haavisto)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on myöntänyt vuoden 2017 TERVE-SOS-palkinnon Icehearts-joukkueurheilun toimintamallille lasten hyväksi. Palkinnon arvo on 3 000 euroa. Icehearts oli myös yleisön suosikki.

Icehearts tekee ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä liikunnan avulla. Icehearts tarjoaa pitkäaikaista ammatillista kasvun tukea erityistä tukea tarvitseville lapsille ja heidän perheilleen. Icehearts-kasvattaja sitoutuu lapsen kanssa toimimiseen 12 vuoden ajan, esikouluiästä täysi-ikäisyyteen. Kasvattaja käyttää työkalunaan joukkueurheilua ja kulkee lapsen rinnalla niin luokkahuoneessa kuin harrastuksessa.

”Icehearts on työväline, tuki ja yhteistyökumppani kunnan peruspalveluille”, THL kuvailee.

Toimintamalli on poikkihallinnollinen. Icehearts toimii yhteistyössä niin kunnan sosiaalitoimen kuin sivistystoimen kanssa.

MainosTHL:n mukaan Icehearts-toimintamalli on osoittautunut toimivaksi erityisesti syrjäytymisvaarassa olevien poikien kanssa työskentelyyn sekä miesten kutsumiseen mukaan sosiaali- ja kasvatustyön tekemiseen.

Huhtikuussa Icehearts valittiin HundrED-hankkeen innostavaksi opetusinnovaatioksi. Toimintamalli ehkäisee myös koulupudokkuutta ja edistää heikko-osaisten lasten oppimista ja selviytymistä peruskoulussa.

Icehearts-malli on levinnyt perustamispaikkakunnaltaan Vantaalta ympäri Suomea. Toiminnan piirissä on yli 500 lasta 29 joukkueessa.

Terve-SOS-palkinnon muut finalistit olivat päihdekuntoutujien asiointia helpottava Fattaluuta, yksinäisten ikäihmisten Naapuruuspiiri, ryhmämuotoinen yhdyskuntapalvelu Risusavotalla rikoksettomaan elämään, Neuvokkaat naiset -ryhmätoimintamalli ja Kokemustiedon kerääminen järjestöiltä kunnan hyvinvointikertomukseen.

Aiemmin Kuntalehdessä:

THL tutkii Icehearts-mallin vaikutuksia

Vantaa nopeuttaa lastensuojelun apua Iceheartsin kanssa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*