Eri viranomaistehtävien sovelutuvuus yhtiömuodossa tehtäviksi on selvitettävä huolellisesti, Hanna Tainio muistuttaa. Kuvassa Kallion virastotalo Helsingissä. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio pitää hallituksen linjaamaa maakunnan palvelujen yhtiöittämisvelvoitetta yllättävänä. Hänen mukaansa etenkin sosiaalipalveluissa yhtiöittämisvelvoite voi saada aikaan ongelmia. Hän viittaa erityisesti viranomaistehtäviin.

Tainion mukaan on huolellisesti selvitettävä, soveltuvatko erilaiset viranomaistehtävät yhtiömuodossa tehtäviksi, ja miten nämä päätökset sitten toimeenpannaan samassa tai toisessa yhtiössä.

– Virkavastuu on aina ensisijainen lähtökohta esimerkiksi lapsen huostaanotosta, psyykkisten ongelmien pakkohoidosta ja monista muista sosiaali- ja terveydenhoidon palveluista päätettäessä, Tainio sanoi puhuessaan Kymenlaakson Kuntapäivässä Kotkassa torstaina.

Kuva: Marja Honkakorpi

 

Kunnille ja maakunnille neuvottelumenettely

 

Tainion mukaan yhtiöittämisvelvoite aiheuttaa ongelmia myös sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiolle.

– Esimerkiksi asiakkaan siirtyminen palveluketjussa eri toimijoiden välillä vaatii hyvin yhteen toimivia tietojärjestelmiä ja rahoitusratkaisua, joka motivoi eri toimijoita välittämään myös niistä kustannuksista, jotka eivät aiheudu sille itselleen.

− Paikallisia toimijoita on kuultava valmistelussa, ja yhteistyö kunnan ja maakunnan kesken on jatkossakin välttämätöntä, Tainio vaati.

– Kuntaliiton tärkeänä pitämä kuntien ja maakuntien välinen neuvottelumenettely puuttuu linjauksista kokonaan. Myös mahdollisuudet sopia palvelujen järjestämisestä keskenään puuttuvat, sanoi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.

Lisää sotesta:

Kuntaliitto: Soten rahoitusratkaisut edelleen auki (6.4.)

Kuntaliiton Wikberg kaipaa laatujärjestelmää soteen (6.4.)

Sote-valmistelu edelleen linjausvaiheessa (6.4.)

Sotessa toteutumassa 18 järjestäjää ja viisi yhteistoiminta-aluetta – THL:lle kaavaillaan vahvaa roolia ohjauksessa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä