Pienillä teoilla on suuri merkitys. Tampereen seudulla on tänä keväänä kuunneltu omaishoitajia ja kysytty heidän mielipiteitään yhteiskunnan kannalta tärkeästä työstä ja mahdollisista parannusehdotuksista. Työikäisten, eläkeläisten ja mielenterveysomaisten omaishoitajista koostunut 10-henkinen raati työsti kehittämisehdotuksista kootun julkilausuma.

Kansalaisraati muistuttaa, että omaishoitajuus on työ eikä harrastus. Julkilausumassa esitetään, että omaishoitajien tulisi kuulua kaupungin työterveyshuollon piiriin ja heidän jaksamistaan pitäisi tukea liikuntasetelien avulla. Omaishoitajat kaipaavat myös yhden luukun periaatteella toimivaa paikkaa, josta saa vastauksen kaikkiin kysymyksiin sekä kasvotusten että verkossa.

Mielenterveysomaisten taholta kaivataan lisää tietoa siitä, kuin mielenterveyskuntoutujan omainen voi hakeutua omaishoitajaksi. Omaiset pitäisi huomioida lisäksi nykyistä paremmin hoitoketjussa, -suosituksissa ja -ohjeistuksissa ja omaisten valmiuksia kohdata erilaisia vaikeita tilanteita kuntoutujan kanssa tulisi kehittää.

Kansalaisraati painottaa myös ammattitaitoisen työnohjauksen merkitystä. Samoin kaivataan kotihoidon tuomaa apua vaativassa hoitotyössä. Mielenkiintoisia avauksia ovat myös toive yritysten lähtemisestä sponsoroimaan omaishoidettavien asumisyksiköissä viettämiä palvelujaksoja ja verohelpotusten myöntäminen omaishoidettavia avustavan vapaaehtoistyön kannustimena.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen) 

Julkilausuma kokonaisuudessaan

 

 

 

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*