Kuva: Ville Miettinen
Myös Pirkanmaa voi olla kiinnostunut sote-erillisratkaisusta, mikäli sellainen löydetään Uudellemaalle, Tampereen pormestari Lauri Lyly sanoo.

Muita suurten kaupunkien alueita ei pidä sulkea ulkopuolelle, jos Uudellemaalle löydetään oma erillinen sote-ratkaisu, muistuttaa Tampereen pormestari Lauri Lyly, sd.

Sosiaali- ja terveysministeriö on kutsunut Uudenmaan päättäjä- ja virkamiesjohdon keskustelemaan erillisratkaisun mahdollisuuksista elokuun puolivälissä. Pääministeri Antti Rinteen, sd., hallituksen tavoitteena on selvittää Uudenmaan erillisratkaisun mahdollisuudet vuoden loppuun mennessä.

– Jos Uusimaa löytää ratkaisun, sitä pitää voida soveltaa myös muualle, sellaisille alueille joissa edellytykset on samanlaiset, Lyly sanoo Kuntalehdelle.

Tällainen alue voisi Lylyn mukaan olla esimerkiksi Pirkanmaa

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Luulen että kaikilla isoilla kaupungeilla on sama tilanne. Jos erillisratkaisu löytyy, sitä pitää pystyä soveltamaan myös muualla isojen kaupunkien yhteydessä – jos ne niin haluavat.

Lyly korostaa, että erillisratkaisun tarve esimerkiksi Pirkanmaalla selviää, kun tiedetään, millainen Uudenmaan mahdollinen erillisratkaisu on.

”Perustelut ja rahoitusjärjestelmä kiinnostavat”

Uudenmaan erillisratkaisun mahdolliset perustelut ja periaatteet kiinnostavat kovasti myös Oulun kaupunginjohtajaa Päivi Laajalaa.

– Eli minkälaiset perustelut ensinnäkin juridisesti löytyy, mitkä ovat toiminnalliset perustelut.

– Ja henkilökohtaisesti on äärimmäisen mielenkiintoista nähdä rahoitusjärjestelmän kannalta, minkälainen rahoitusjärjestelmä luodaan Suomeen. Rahoitusjärjestelmänkin kannalta erillisratkaisun kriteerit pitää olla aika vahvat ja perustellut.

Laajala uskoo, että kriteeristöä ja erillisratkaisun erityisyyttä – perusteluja, kriteereitä, vaikutusta muiden suurten kaupunkien tilanteeseen – seurataan laajemminkin.

– Käsittääkseni kaikilla C21 kaupungeilla on mielenkiinto seurata, mikä se erillisratkaisun peruste on, Laajala viittaa maan 21 suurimman kaupungin yhteistyöverkostoon.

Monet suurten kaupunkien alueet ovat toisaalta jo aloittaneet itsenäisen soten uudistamisen, myös Pirkanmaa ja Oulun seutu.

Oulussa aloitettiin jo viime hallituskauden sote-uudistusyrityksen alkaessa natista oma palveluintegraation selvitys, jossa painopisteinä ovat yli 75-vuotiaat, päihde- ja mielenterveyspalveluita paljon käyttävät sekä lasten ja nuorten vaativat palvelut. Selvityksellä on STM:n tuki ja THL:n antama tutkimuslupa, ja se etenee vauhdilla, Päivi Laajala sanoo.

– Oululaisittain voisi sanoa, että meni nykyhallituksen sote-uudistus miten tahansa, Oulun kaupunki jatkaa tätä laajaa integraatioselvitystä

– Tämä voi johtaa siihen, että mikäli valtakunnallinen sote-ratkaisu ei synny kahden kolmen vuoden sisällä, teemme oman hallinnollisen ratkaisun, Laajala sanoo Oulun omasta sote-selvityksestä.

Kutsu neuvottelupöytään ei ole saanut erityisen hyvää vastaanottoa Uudellamaalla. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, kok., kutsui hallituksen neuvottelutapaa ”kesäteatteriksi” niin Helsingin Sanomien haastattelussa kuin Twitterissä.

Vapaavuori viittasi neuvottelujen päivämäärään 16. elokuuta, joka on myös Helsingin suuren kulttuuritapahtuman Juhlaviikkojen avajaispäivä.

Kauniaisten kaupunginhallituksen jäsen Juha Pesonen, vihr., arvosteli hänkin päivämäärä.

Hieno alku yhteistyölle. Hallitus kutsui kunnat neuvottelemaan erillisratkaisusta Helsingin juhlaviikkojen avajaispäivänä, Pesonen twiittasi.

Myrskylän kunnanjohtaja Sam Vuorinen puolestaan pohti, tuleeko ratkaisusta todella koko Uudenmaan kokoinen, vai puhutaanko lopulta vain pääkaupunkiseutua ja vain Helsinkiä koskevasta mallista.

Ilman koko Uuttamaatta koskevaa ratkaisua ei liene edes teoreettista mahdollisuutta onnistua, arveli Vuoriselle Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula, joka myös twiittasi pitävänsä valtion tahtotilaa asiassa suurena kysymysmerkkinä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*