Plastiikkakirurgi Juha Kiiski videotapaamisessa potilaan kanssa.
Plastiikkakirurgi Juha Kiiski videoyhteydessä sarkoomapotilaan kanssa. Kuva: Tays

Osa Tampereen yliopistollisen keskussairaalan (Tays) yksiköistä tarjoaa nyt asiakkailleen mahdollisuutta videovastaanottoon.

Ensimmäinen videovastaanotto käytiin Taysin sarkoomayksikössä. Plastiikkakirurgi Juha Kiiski kertoo, että videovastaanotto voi joissain tapauksissa korvata fyysisen käynnin erityisesti korona-aikana.

– Tämä mahdollistaa enemmän kuin chat tai puhelu. Videovastaanotolla jaoin oman tietokoneen ruutuni ja katsoimme yhdessä potilaan ja sairaanhoitajan kanssa magneettikuvia ja pystyin selittämään taudin tilannetta niiden avulla aivan kuten fyysisellä käynnillä, Kiiski kertoo tiedotteessa.

Videovastaanottoja tarjoavat sarkoomatiimin lisäksi muun muassa psykiatria, ravitsemusterapia, puheterapia ja haavakeskus.

Videotapaaminen kytkeytyy muihin hoitotietoihin

Taysin sarkoomapotilaista monet ovat Pirkanmaan ulkopuolelta, joten videovastaanotoista voi olla asiakkaalle merkittävä hyöty myös normaalioloissa. Sarkoomayksikön asiakkaista 80 prosenttia on jo aiemmin hyödyntänyt Taysin verkkopoliklinikkaa oireiden seurantaan ja yhteydenpitoon. Nyt käyttöön otettu videovastaanotto täydentää aiempia palveluita.

Videovastaanotot ovat osa OmaTays-asiointipalvelua, johon asiakas tunnistautuu pankkitunnuksilla. Tämän ansiosta videotapaaminen kytkeytyy potilaan muihin tietoihin ja tapahtuu tietoturvallisella alustalla.

Päätös etäyhteyden käytöstä tehdään aina tapauskohtaisesti potilaan tilanne huomioon ottaen. Kiiski kuitenkin arvioi, että monille potilaille videoyhteydet ovat arjesta tuttu yhteydenpidon muoto. Videon mahdollistama katsekontakti auttaa vastaamaan asiakkaan tilanteeseen empaattisesti.

– Kun lääkäri tai hoitaja näkee asiakkaan ilmeet videon avulla, voi säätää omaa viestintää sen mukaisesti, Kiiski sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*