Oulun yliopiston terveydenhuollon tietojärjestelmien professori Jarmo Reponen pitää terveysteknologiaa ratkaisevana sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumiselle.

– Ilman seinistä riippumatonta terveystiedon siirtoa isompi uudistus ei olisi mahdollinen. Terveydenhuolto on työtä ihmisten kesken, mutta pitää olla myös paras mahdollinen tieto potilaasta hoitohetkellä ja siihen tarvitaan terveysteknologiaa ja informaatioteknologian osuutta.

Reponen muistuttaa kymmenen viime vuoden aikana tapahtuneesta huimasta loikasta. Ihmisten terveystieto ei ole enää laitosten seinien sisällä, vaan liikkuu vapaasti verkoissa. Suomessa on koottuna alueellisia ja valtakunnallisia rekistereitä Kanta-järjestelmään ja laki sallii yhdistetyn tiedon käytön potilaan luvalla.

– Meillä on sähköistä tiedonsiirtoa yksityisen ja julkisen terveydenhuollon sekä sosiaalihuollon ja terveydenhuollon välillä. Meillä on potilailla mahdollisuus katsoa tietojaan Omakannan kautta sekä paikallisissa omahoitopalveluissa ja potilas voi itse tallentaa terveystietoa liittymien kautta.

Pohjoismaat huippua
terveysteknologiassa

Reposen mukaan Suomi on terveysteknologian käytössä maailman viiden huippumaan joukossa. Tanska on ykkönen, seuraavina tulevat Ruotsi, Norja ja Suomi sekä Viro, joka alkaa tulla Suomen rinnalle.

Suomen terveysteknologian vienti kasvoi viime vuonna uuteen ennätykseen. Alan viennin arvo oli 1,92 miljardia euroa ja samalla terveysteknologia on noussut Suomen suurimmaksi huipputeknologian vientialaksi.

Lue artikkeli hyvinvontialan startupeista tuoreesta Kuntalehdestä, jonka teema on sote.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä