Esimerkiksi terveysteknologian kehitystä edistää, kun eri toimijat ovat avoimia uusille kokeiluille. Kuvituskuva: Pixabay

Ulkomaisia investointeja tarkasteltaessa Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa terveys- ja hyvinvointiala nousee kolmen suosituimman joukkoon.

Turun kaupungissa hyviä esimerkkejä kansainvälisistä investoinneista ovat lääkeyhtiö Bayer, diagnostiikkalaitteita ja reagensseja valmistava PerkinElmer Wallac ja diagnostiikkatesteihin erikoistunut Radiometer Turku.

Invest in Finlandin asiantuntija Annabella Polo kertoo, että kunnissa kannattaa tunnistaa omat vahvuudet ja edistää niitä mahdollisuuksien mukaan terveys- ja hyvinvointitoimialalla.

– Suomeen on jo rakentunut hyviä tämän alan osaamiskeskittymiä. Esimerkiksi Oulussa on vahva terveysteknologian ekosysteemi Oulu Health.

Oulun yliopiston mukaan kyseinen ekosysteemi on yhteistyöympäristö, joka yhdistää yritykset, tutkijat ja terveydenhuollon julkisen sektorin.

Ekosysteemi on siis verkosto, jossa eri osapuolet kehittävät ja tuottavat yhdessä jotakin osaratkaisua, Polo täsmentää.

Investointeja myös Yhdysvalloista ja Japanista

Invest in Finlandin asiantuntija Annabella Polo muistuttaa, että eri kaupungeilla ja kunnilla on erilaisia osaamisalueita. Paljon on vielä tehtävissä myös terveys- ja hyvinvointialan kehittämiseksi Suomessa, hän lisää.

– Kunnissakin kannattaa tunnistaa ja koota tietoa omista vahvuuksista. Sitä kautta voi löytää lisää alueellisia yhteistyömahdollisuuksia.

Invest in Finland on mukana auttamassa kuntia markkinointitoimissa, jotta suomalaiset ekosysteemit näkyvät ja kuuluvat myös kansainvälisesti.

– Kunnilla ja kaupungeilla on joka tapauksessa iso rooli kansainvälisen markkinoinnin edistämisessä, Polo huomauttaa.

Polon mukaan lukuisat esimerkit osoittavat, että suomalaisilla on hyviä kontakteja kansainvälisiin terveys- ja hyvinvointialojen toimijoihin.

Suomalainen terveys- ja hyvinvointitoimiala on tähän mennessä houkutellut ulkomaisia investointeja esimerkiksi Ruotsista, Isosta-Britanniasta, Norjasta, Saksasta, Sveitsistä, Japanista ja Yhdysvalloista

Aluepäättäjienkin tukea tarvitaan

Annabella Polo korostaa myös avoimen ja kannustavan ilmapiirin tärkeyttä suhteessa ulkomaisiin investointeihin.

– Kuntapäättäjät voivat kantaa kortensa yhteiseen kekoon esimerkiksi positiivisen ilmapiirin luomiseksi.

– Ulkomaiset investoinnit täydentävät ekosysteemejä Suomessa omalla osaamisellaan. Myös tulevien aluepäättäjienkin on hyvä tiedostaa ulkomaisten investointien vaikutus ja miten paljon ne luovat työpaikkoja.

Suomen vahvuuksia ovat muiden muassa korkeasti koulutetut terveysalan ammattilaiset, huippututkimus, biopankit, kattavat sähköiset terveysrekisterit ja nykyaikainen lainsäädäntö sekä korkea digitaalinen osaamistaso.

Ulkomaisia investointeja koskeva ja eri toimialoja vertaileva listaus vuodelta 2018 paljastaa, että terveys- ja hyvinvointiala oli toiseksi vetovoimaisin Suomessa. Eniten ulkomaisia investointeja keräsi tieto- ja viestintätekniikka.

Julkinen toimija

Kolmanneksi eniten ulkomaisia investointeja veti Suomeen liike-elämän palvelut, Business Finland ilmoittaa.

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen.

Business Finlandin osana toimiva Invest in Finland kerää ja ylläpitää tietoa ulkomaalaisomisteisista yrityksistä Suomessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*