Kuva: Kaisa Siren
Suurin syy Sodankylään tuloon oli halu kokea, millaista on asua Lapissa, kaukana isoista kaupungeista, vuoden Sodankylän terveyskeskuksessa työskennellyt, kuvassa potilasta tutkiva, Jake von Hintze kertoo.

Lapissa ja Kainuussa vastavalmistunut lääkäri voi tienata tuhansia euroja enemmän kuin muualla maassa. Kuntalehti kysyi, millaisia ovat palkkaus ja muut työsuhde-edut terveyskeskuslääkäreillä Sodankylässä, Kainuussa, Kymenlaaksossa, Pietarsaaressa ja Vantaalla. Lääkäriliiton viime syksynä tekemän kyselyn mukaan näillä alueilla on ollut lääkärivajetta.

Parhaat palkkaedut Kuntalehden kyselyyn osallistuneista terveyskeskuksista maksaa 8 400 asukkaan Sodankylän kunta. Tällä erää lääkärivajetta ei ole, vaan kaikki virat ovat saaneet hoitajan.

Lääketieteen lisensiaatti Jake von Hintze, 29, on yksi Sodankylän valinneista. Palkkaus oli yksi osatekijä paikan valinnassa. Palkkaa hänelle kertyi 7 000 – 10 000 euroa riippuen siitä, kuinka oli haluja päivystää viikonloppuja

Hänen työrupeamansa Sodankylässä kesti vuoden ja päättyi huhtikuun lopussa. Nykyinen pesti on Seinäjoen keskussairaalassa, sillä erikoistumiseen vaaditaan työskentelyä sairaalassa.

MainosSodankylän terveyskeskuksen johtava lääkäri Tuuli Kuisma toteaa, että on poikkeustilanne, kun kaikki kahdeksan terveyskeskuksen virkaa ovat täynnä.

– Sodankylä on paininut hyvin vaikean lääkäripulan kanssa. Vaikka virat ovat nyt täynnä, jatkossakin tarvitsemme vielä paljon sijaisia, sillä lääkärimme ovat nuoria, uran ja perheen perustamisen alussa. Heille tulee perhevapaita ja erikoistumisjaksoja.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän terveysasemilla joka viides lääkärin vakanssi on täyttämättä. Ylilääkäri Marjut Hovisen mukaan Kainuussa on panostettu parina viime vuotena erityisesti erikoistujien ja nuorten lääkärien ohjaukseen ja tehtävien räätälöintiin.

– Palkkatasomme on Kajaanissa, Sotkamossa ja Paltamossa valtakunnan keskitasoa. Kuhmossa ja Suomussalmella maksamme myös rekrytointilisää 2 000 – 2 500 euroa kuukaudessa.

Terveyskeskuksista pahin vaje oli lokakuussa 2018 tehdyn Lääkäriliiton kyselyn mukaan muun muassa Raumalla, Pietarsaaressa ja Kotkassa. Kaikki terveyskeskukset eivät ole antaneet lupaa julkistaa vajetilannettaan. Hoitamattomia virkoja on kaikkiaan 227, mikä on 5,7 prosenttia kaikista viroista.

Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä toteaa, että vaikka terveyskeskukset kilpailevatkin palkoilla, palkka ei ole tärkein tekijä lääkärin valitessa työpaikkaa. Työn sisältö, perhetilanne ja työpaikan sijainti merkitsevät enemmän.

Vänskän mukaan myös työajan joustot ovat tärkeitä. Terveyskeskuslääkäreistä yli viidennes tekee osa-aikatyötä.

Vänskän mukaan kunnat ovat maksaneet yksittäisiä huippupalkkoja erityisen vaikeissa työvoimatilanteissa. Terveyskeskuslääkärien palkkatasossa on alueellisia eroja ja esimerkiksi Kymenlaaksossa on maksettu keskimääräistä paremmin.

TEKSTI: MERJA OJANSIVU

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*