THL:n mielestä sote-alueiden sopiva määrä olisi 4-5.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tyrmää hallituksen kaavailut 19 sote-alueesta. THL: n näkemyksen mukaan paras vaihtoehto sote-alueiden määräksi olisi 4-5.

 

– Nyt hallitusohjelmassa on todettu, että alueita olisi korkeintaan 19. Se on liikaa, toteaa THL:n pääjohtaja Juhani Eskola.

Eskolan mielestä sote-alueiden määrästä päätettäessä on otettava huomioon niiden taloudellinen kantokyky ja järjestämisosaaminen.

– Jos alueita halutaan enemmän, tulee kriteerinä olla ainakin se, että ne kykenevät vastamaan 24/7 päivystyksestä ja vaativasta erikoissairaanhoidosta ja sen jatkuvasta kehittämisestä. Tällöin puhutaan korkeintaan 12–15 alueesta, arvioidaan THL:n tiedotteessa.

Valtionosuudet sote-alueille

THL:n arvion mukaan sote-uudistuksen vaiheistus on hyvä asia. Järjestämisratkaisun jälkeen on aika uudistaa rahoitusjärjestelmä yksikanavaiseksi ja tarttua asiakkaiden valinnanvapauden kysymyksiin.

– Luontevinta olisi maksaa valtionosuudet suoraan sote-alueille. Soten budjettikehysjärjestelmästä voi tulla väline kustannuskehityksen hallintaan. Pitemmän tähtäimen rahoitusvaihtoehdot pitää selvittää huolellisesti erikseen. Samalla on tärkeää, että hallitusohjelmassa mainittua palvelutuotannon tehokkuuden ja laadun arviointia viedään määrätietoisesti eteenpäin, arvioi pääjohtaja Juhani Eskola.

 

THL tiedote

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*