Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Markku Pekurinen ei ota kantaa sote-järjestämislain vaikutuksista tehtyihin taloudellisiin kuntakohtaisiin laskelmiin.

Pekurinen tutustui Eero Laesterän ja Tuomas Hanhelan kuntalaskelmiin ja niiden perusteisiin Kuntalehden pyynnöstä.

Laesterän-Hanhelan laskelmassa on otettu huomioon valtionosuuksiin (vos) vaikuttavat ikärakenteen ja sairastavuuden painotukset siten kun ne on hyväksytty vos-uudistuksessa, sekä sote-rakennelakiesityksen perusteet kapitaatiomallin käytöstä.

THL odottaa Pekurisen mukaan lakivalmisteluun liittyen ministeriöitten virkamiesten laskelmia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Virkavastuulla tehtävien laskemien pohjaksi pitää saada yhtenäinen tulkinta, Pekurinen sanoo.

Kuntien itsensä tekemät ja kuntien pyynnöstä konsulttien tekemät kuntakohtaiset laskelmat sote-uudistuksen taloudellisista vaikutuksista ovat herättäneet kovaa keskustelua Kuntalehti.fi:n julkaistua Laesterän ja Hanhelan laskelmien osoittamia kuntakohtaisia suuria euromääräisiä muutoksia sote-kustannuksissa nykyisiin menoihin verrattuna.

Lakivalmistelusta vastuussa oleva sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt omia alustavia kuntalaskelmiaan ja päättänyt, ettei niitä julkisteta. Sote-uudistusta ohjaava parlamentaarinen ryhmä päätyi samalle kannalle.

Uudistuksen vastuuministeri Susanna Huovinen, sd., on tiedotusvälineissä paheksunut kuntakohtaisten laskelmien julkaisemista.

Ministeriö on kuitenkin myös itse todennut, että osalla kunnista sote-kustannukset laskevat ja osalla kasvavat.

Virallisia laskelmia sote-lakiesityksen vaikutuksista tekevät yhdessä sosiaali- ja terveysministeriö, Kuntaliitto, THL ja valtiovarainministeriö.

Monet kunnat katsovat, että lain taloudellisten vaikutusten olisi pitänyt olla selvillä ennen lausuntoajan päättymistä. Kuntaliitossa ja valtiovarainministeriössä on ollut myös näkemyksiä, että taloudelliset vaikutukset olisi pitänyt julkistaa ennen lausuntoajan päättymistä.

Kunnilla on ollut lausuntoaikaa 8 viikkoa ja se päättyy 14.10. Laki on tarkoitus tuoda eduskuntaan marraskuussa. Se vahvistettaisiin ja tulisi voimaan ensi vuoden alkupuolella, minkä jälkeen valmisteltaisiin lain toimeenpano.

Viiden uuden suuren sote-alueen ja arviolta 30-50 tuottaja-alueen toiminnan on määrä alkaa vuoden 2017 alussa.

Viralliset laskelmat
viimeistään marraskuussa

Sosiaali- ja terveysministeriöstä apulaisosastopäällikkö Olli Kerola arvioi, että viralliset kuntakohtaiset laskelmat julkistetaan viimeistään marraskuussa, kun hallituksen esitys sote-rakennelaista valmistuu.

Nyt laskelmia vielä varioidaan eri muuttajilla ja painotuksilla. Laskentaperusteiden täsmennyksistä haetaan yhteistä näkemystä.

Lausuntoajan pidennystä siksi kunnes kuntakohtaiset taloudelliset vaikutukset tiedetään, ei ole harkittu, Kerola sanoi torstaina Kuntalehdelle.

Kerola arvioi, että lausuntoaikana kunnilla on jo ollut ”kohtuullinen tieto” uuden valtionosuusjärjestelmän tuomista muutoksista kuntien rahoitusosuuksiin. Siksi hän ei usko, että kunnat kantelisivat lausuntomenettelystä oikeuskanslerille.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*