Hoitajapula on ongelmana eri puolilla Suomea. (Kuva: Ville Miettinen)

Vanhuspalveluiden ympärivuorokautisiin yksiköihin tarvitaan vielä 3 400 hoitajaa lisää, jotta yksiköt yltäisivät lakisääteiseen hoitajamitoitukseen ensi keväänä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurannasta.

Hoitajamitoitus nousee asteittain, ja sen on huhtikuussa 2023 oltava lopulta 0,7 hoitajaa asiakasta kohden. Viime vuodenvaihteessa lakisääteinen mitoitus nousi 0,6:een.

THL:n seurannan mukaan toukokuussa tämän mitoituksen oli saavuttanut 89 prosenttia yksiköistä. Lisäksi THL tiedottaa, että marraskuussa 2021 eli edellisellä seurantakerralla 0,6:n mitoitukseen ylsi 71 prosenttia yksiköistä.

Lähi- ja sairaanhoitajien määrä ei noussut

– Mitoituksen nousu on saavutettu rekrytoimalla ympärivuorokautiseen hoitoon 900 hoiva-avustajaa ja nostamalla olemassa olevien lähi- ja sairaanhoitajien tekemän välittömän hoitotyön osuutta, THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa kertoo kansallisen asiantuntijalaitoksen tiedotteessa.

– Lähi- ja sairaanhoitajien määrä ei ollut noussut ollenkaan vuoden aikana.

Vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa oli toukokuussa 2022 keskimäärin 51 000 asiakasta. Seurannan perusteella asiakasmäärä ei ollut muuttunut vuoden 2021 toukokuusta, THL tiedotti tiistaina.

THL:n seurannan mukaan tuhannet vanhusten ympärivuorokautisen hoidon ja kotihoidon rekrytoinnit epäonnistuivat. Yksiköt raportoivat viime toukokuussa, että edellisen kuuden kuukauden aikana 3 500 vakituisen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen rekrytointi oli epäonnistunut, koska koulutettua henkilöstöä ei ollut saatavana.

Tiedotteessa kerrotaan myös, että epäonnistuneiden rekrytointien määrä kasvoi yli tuhannella puolen vuoden aikana.

– Seurannan perusteella voimme sanoa, että mitoituksen nostamiseen 0,7:ään tarvitaan lisäaikaa, koska eritoten lähi- ja sairaanhoitajien rekrytoinnit eivät ole onnistuneet. Lisäajan tulee olla vähintään vuosi, jotta hoitajien saatavuutta esimerkiksi koulutuspaikkoja lisäämällä ehditään parantaa, Kehusmaa arvioi.

80 vuotta täyttäneiden määrä lisääntyy

Eniten vanhuspalveluja käyttävät 80 vuotta täyttäneet, joista 10 prosenttia on tällä hetkellä ympärivuorokautisessa hoidossa ja 23 prosenttia käyttää säännöllisiä kotihoidon palveluja. 80 vuotta täyttäneiden määrän ennustetaan kasvavan 116 000:lla vuoteen 2030 mennessä.

– Väestörakenteen perusteella ennakoitavissa oleva asiakasmäärien kasvu merkitsee tuhansien lisähoitajien tarvetta myös tulevina vuosina sekä ympärivuorokautisessa hoidossa että kotihoidossa, THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo sanoo tiedotteessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*